Social 3 Martie 2009 01:43
Un om de afaceri francez vrea sa investeasca milioane de euro intr-un proiect turistic inedit in Delta Dunarii. El vrea sa reconstruiasca lagarul Periprava in care au fost exterminati detinuti politici in timpul regimului comunist pentru a-l transforma in statiune turistica ecologica.

Un comerciant de mobila din Franta, ajuns din intamplare cu afaceri in Delta Dunarii, vrea sa impuna un nou brand turistic in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Sylvain Remetter a planificat impreuna cu alti oameni de afaceri din Franta si din Romania o investitie pentru transformarea fostului lagar de exterminare a detinutilor politici de la Periprava intr-o statiune destinata turismului ecologic care va pastra chiar numele "Puscaria Periprava".

Reconstructia puscariei

Sylvain Remetter a declarat ca a investit in ultimii doi ani doua milioane de euro pentru a transforma fostul lagar in care au murit sute de detinuti politici ai regimului comunist din Romania intr-o luxoasa statiune ecologica. "Pentru inceput, vor exista peste 100 de locuri de cazare cu un confort sporit in cladiri care vor fi identice cu cele in care a functionat fosta puscarie comunista din Periprava. Primul imobil ce va fi refacut, in vara acestui an, va fi pavilionul central al lagarului, unde a functionat comandamentul inchisorii. Apoi vom reconstrui, rand pe rand, cladirile administrative si minioraselul in care traiau angajatii inchisorii, dar si colonia propriu-zisa in care s-au produs crimele umanitare de la Periprava", a spus Remetter.

Potrivit investitorului, intr-o prima etapa constructiile vor ocupa 8.000 de metri patrati, iar intreaga statiune urmeaza sa se intinda, in final, pe cel putin 20 din cele 60 de hectare cate au existat in administrarea lagarului pana la desfiintarea lui. "Din fosta puscarie nu au mai ramas decat niste ruine. Localnicii stiu insa cum arata lagarul, au fost gasite planurile constructiilor, pe care le-am recuperat si in baza lor vom reconstrui totul pentru a fi transformat apoi in baza turistica", a mai afirmat Remetter.

Doar turism ecologic

Remetter mai spune ca proiectul turistic de la Periprava are doua componente: "Scoaterea din negura uitarii a atrocitatilor comuniste produse in lagarul Periprava si propunerea catre cei care vor veni sa vada fosta puscarie sa practice un altfel de turism decat cel care predomina acum in Delta Dunarii". "Turismul ecologic este singura sansa de pastrare a minunatiilor naturale din aceasta rezervatie ecologica. Statiunea turistica pe care o construim prin refacerea imobilelor fostului lagar comunist va fi una strict ecologica. In statiunea pe care am botezat-o «Puscaria Periprava» nu vor avea acces decat turistii care nu accepta braconajul piscicol si vanatoresc, ornitologii si botanistii. Respectivii turisti vor putea practica doar pescuitul sportiv adevarat in bazinele piscicole pe care le detinem deja.

Este vorba de pescuitul sportiv de placere, care presupune eliberarea tuturor capturilor. Ornitologii si botanistii vor avea posibilitatea sa observe fauna si flora din teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, utilizand ambarcatiuni ecologice, si sa viziteze, cu privirea, din foisoare speciale, padurea Letea, situata in prejma fostului lagar pentru detinuti politici", a mai spus investitorul.

Cum a devenit un francez lipovean

Francezul de 40 de ani care vrea sa revolutioneze turismul din Delta are o poveste fascinanta. In urma cu sase ani, Sylvain Remetter, pe atunci comerciant de mobila in Franta natala, a ajuns, din intamplare, in Delta Dunarii si a vizitat cea mai izolata si mai saraca zona a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii: Periprava–Letea–C.A. Rosetti. Francezul povesteste ca "m-am indragostit atat de aceasta zona incat am hotarat sa raman definitiv sa locuiesc la Periprava. Au trecut sase ani si pot spune ca am devenit deja un locuitor cu drepturi depline al acestui sat lipovenesc. Am intemeiat o familie, avem locuinta noastra, am o firma care administreaza sute de hectare de helestee pentru cresterea pestilor in captivitate, dar tinta este o afacere turistica de amploare".

In urma cu sase ani, Sylvain l-a rugat pe un om de afaceri din Bucuresti care avea afaceri turistice la Periprava sa-l angajeze ca ghid. Aproape doi ani, francezul, mare iubitor al naturii salbatice si al Deltei Dunarii, a locuit la o pensiune turistica din Periprava. Francezul a renuntat la afacerile cu mobila din tara natala si afirma ca era foarte fericit ca avea posibilitatea sa plimbe turistii straini veniti sa viziteze Delta Dunarii. Sustine ca a deprins rapid meseria de marinar fluvial si a obtinut astfel brevetul de navigatie pe canalele turistice ale Deltei. A invatat repede sa vorbeasca romaneste si intelege perfect si graiul lipovenilor. S-a indragostit de o fata din sat, cu care s-a casatorit.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.