Social 3 Martie 2009 19:07
Directia de Asistenta Sociala Giurgiu a facut plangere penala impotriva a 29 de salariati ai Centrului de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Bolintin Vale, dupa ce o femeie internata in centrul respectiv a murit, personalul fiind acuzat ca ar fi batut-o

Directorul general al Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Giurgiu, Adelina Voicu, a declarat luni, ca institutia sa a fost sesizata telefonic de catre o alta beneficiara a centrului de la Bolintin, ca doua infirmiere ar fi batut-o cu o scandura de lemn pe femeia care a murit.

"In data de 25 februarie, seara, am fost anuntati de o beneficiara a centrului ca o femeie de 59 de ani, suferind de schizofrenie paranoida, a fost batuta de doua infirmiere cu o scandura de lemn. Ne-am deplasat acolo, eu impreuna cu o echipa formata din trei persoane. Doamna M. era intr-o stare extrem de grava, avea urme de lovituri pe tot corpul, capul spart, avea mana scoasa din articulatii si o fractura deschisa. Era imobilizata la pat, intr-o fasa. Am inteles ca femeia fusese dusa la Spitalul Municipal din Bucuresti, n-au oprit-o acolo, au bandajat-o si au trimis-o inapoi la Centrul de la Bolintin", a precizat Adelina Voicu, in conferinta de presa.

Ea sustine ca reprezentantii centrului au sustinut ca femeia a suferit ranile in urma unor cazaturi. "Eu si colegii mei am discutat cu conducerea centrului, care nu intelegea rostul nostru acolo, iar seful centrului, medicul Liviu Merghisescu, incerca sa ne explice ca doamna are frecvent astfel de fracturi, pentru ca ea cadea, asa, mai mereu, ba in cap, ba in maini…”, a mai spus Adelina Voicu.

Potrivit acesteia, cei de la DGASPC au preluat-o pe femeie in sistem de urgenta, iar in aceeasi seara, pe 25 februarie, au dus-o la Giurgiu, la cabinetul doctorului Loreta Iorga. "Doamna Iorga a consultat-o, si conform certificatului medico-legal, femeia avea leziuni in urma unor agresiuni fizice, a fost lovita cu corpuri dure, leziunile fiind provenite din 22-23 februarie. Doamna Iorga a trimis-o la Spitalul Judetean de Urgenta Giurgiu, unde a fost preluata de seful sectiei, dl. Neata, care a aplicat aceeasi compresa ca la Spitalul Municipal si a trimis-o, din nou, acasa. Am internat-o la Casa Phare din municipiu, noaptea (miercuri, 27 februarie) a intrat in coma, am dus-o la Spitalul Floreasca din Capitala, unde femeia de 59 de ani a murit pe 28 februarie”, a precizat Adelina Voicu.

Directorul DGASPC Giurgiu a mai spus ca institutia pe care o conduce a facut plangere penala impotriva a 29 de salariati ai centrului de la Bolintin Vale. „Plangerea este impotriva tuturor celor care au intrat in contact cu femeia. Doua persoane sunt acuzate de posibil omor, restul sunt complici. Am inteles ca Parchetul deja a inceput cercetarile. Joi, 5 martie, vom merge din nou, pentru ancheta, la Bolintin. Avem un certificat medico-legal care dovedeste ca a fost batuta”, a mai spus Adelina Voicu.

Acesta a precizat ca ii considera vinovati pe toti cei 29 de salariati. "Din punctul meu de vedere, toti cei 29 de salariati sunt vinovati, nu in calitate de autor, ci de complice. Nu am fi aflat daca nu ne-ar fi sunat beneficiara respectiva. In acest caz, lucrurile se complica si mai mult pentru ca se pare ca femeia care a murit avea si o anemie foarte grava, dar si pneumonie. Am inteles ca femeia obisnuia sa mearga noapte la dusuri si sa-si puna dusul rece pe ea, iar asistentii o lasau acolo, asa, toata noaptea. Am facut o solicitare Institutului de Cercetare Mina Minovici si astepam acum rezultatele autopsiei”, a mai spus Adelina Voicu.

Conform acesteia, femeia care a murit fusese profesoara de engleza si inspector scolar al Inspectoratului General Bucuresti.

La Centrul de Recuperare de la Bolintin Vale, subordonat Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Giurigu, sunt 92 de asistati si 106 salariati. "Dintre salariati, aproape toti au intre cinci si opt clase, doar doi sunt cu studii superioare. Nu pot sa-i dau afara pentru ca nu ma lasa sindicatul Sanitas”, a sustinut Adelina Voicu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.