Social 3 Martie 2009 17:40
Serghei Gorbunov, unul dintre suspectii dublului asasinat de la Brasov, a declarat luni la Judecatoria Deva, inaintea inceperii procesului in care este acuzat de talharie, ca va da statul roman in judecata si va cere daune morale daca va fi gasit nevinovat pentru jaful de la Brasov.

Serghei Gorbunov, acuzat ca in 2003 pentru jefuirea unui om de afaceri devean, a fost adus, luni dimineata, la Deva, de o escorta a Penitenciarului Aiud. In sala de judecata, el a fost inconjurat de mascati si angajati ai sistemului penitenciar, fara a i se permite sa le vorbeasca jurnalistilor prezenti in sala de judecata. Gorbunov a anuntat insa ca va da statul roman in judecata si ii va cere daune morale daca va fi gasit nevinovat pentru jaful de la casa de schimb valutar din Brasov.

Sedinta de judecata a inceput in jurul orei 11.00. Gorbunov a cerut recuzarea presedintelui instantei, dupa ce acesta nu i-a permis sa dea interviuri presei in timpul procesului. El a cerut schimbarea completului de judecata motivand ca, intrucat el este cetatean moldovean, dar si rus, nu beneficiaza de traducator si nici de un reprezentant al ambasadei statului rus in Romania. Judecatorul i-a ascultat doleanta, magistratii suspendand sedinta pana la ora 13.00. De la ora 13.00, sedinta s-a reluat, solicitarea lui Gorbunov fiind respinsa, dar i-a fost adus traducator. Gorbunov a mai spus ca este cetatean rus si ca atare trebuie sa i se aduca un reprezentant al Ambasadei Ruse in sala de judecata. Instanta a spus ca va face o notificare catre Ambasada Moldovei, deoarece din documente reiese faptul ca Gorbunov este moldovean, nu rus.

De asemenea, Gorbunov a declarat ca nu crede in justitia romana. "Peste noapte am fost transformat intr-un criminal. Probele ADN de pe imbracaminte mea sunt falsificate”, a sustinut acesta.

Tot luni, au fost audiati doi martori care au declarat in fata judecatorilor deveni ca au vazut in momentul talhariei doua persoane in scara blocului, dar ca nu pot sa-l identifice pe Gorbunov. Unul dintre martori a spus ca unul dintre cei doi atacatori era mic si gras.

Apararea a cerut sa fie efectuata o expertiza pentru realizarea profilului genetic de pe haina (o bluza bleu), sa vada daca e vorba de Gorbunov. Gorbunov a afirmat ca si in cazul in care ar fi fost vorba de o haina ce ii apartinea, ar fi fost plasata de politisti ca proba.

Urmatorul termen in acest proces a fost stabilit pentru 30 martie. La acest termen vor fi adusi alti patru martori.

Gorbunov este judecat de magistratii Judecatoriei Deva pentru talharie, el fiind acuzat ca l-a atacat, in urma cu sase ani, pe patronul unei case de schimb valutar din Deva si i-a furat 65.000 de lei.

Potrivit datelor din dosar, in luna aprilie 2003, Gorbunov, impreuna cu un barbat, l-a asteptat pe Sorin Dumitreasa, patronul unei case de schimb valutar din Deva, intr-o scara de bloc. Agresorii inarmati - Gorbunov cu un box pe mana, iar celalalt cu un levier de fier-, au tabarat peste omul de afaceri, lovindu-l si luandu-i borseta in care se gasea valuta si bani romanesti - o suma de aproape 700.000.000 lei vechi.

Dumitreasa a ripostat, luptandu-se cu jefuitorii. Pe Gorbunov l-ar fi aruncat prin geamul de la usa de intrare in bloc, dar acesta a reusit sa scape. Patronul casei de schimb valutar s-a luat dupa el si a reusit sa il ajunga din urma intr-o parcare din apropierea blocului, insa din pricina loviturilor primite nu a mai reusit sa-l imobilizeze.

Politistii au reusit sa il identifice pe Gorbunov pe baza unor probe ADN, declara reprezentantii IPJ Hunedoara.

Abia in iunie 2008, la cinci ani dupa comiterea talhariei, Serghei Gorbunov a fost trimis in judecata, la Judecatoria Deva. Intre timp, fusese eliberat conditionat pentru trei luni din Penitenciarul de la Craiova, pentru a se opera de glaucom. La Deva, toate cele sase infatisari in instanta s-au soldat cu amanari.

„Nu a aparut niciodata in instanta. Eu am fost citat, adus cu mandat, el... I-am si spus judecatoarei ca un astfel de om nu trebuia eliberat, dar mi-a raspuns ca este treaba celor de la Tribunalul Dolj. Nici vorba sa ma mai gandesc ca imi voi recupera banii pe care cei doi mi i-au luat. Dar, e pacat ca i-au dat drumul. Un astfel de om, extrem de periculos, nu trebuia scos din penitenciar”, a declarat, la termenul trecut al procesului, Sorin Dumitreasa.

Omul de afaceri din Deva mai sustine ca agresorii au actionat la pont si este posibil ca jaful sa fi fost comandat, iar cetateanul moldovean sa fi fost un simplu executant.

Doua persoane au fost impuscate, pe 29 ianuarie, si o alta ranita, in fata unei case de schimb valutar din Brasov. Serghei Gorbunov, considerat suspect in acest caz, a fost retinut de politisti, pe 31 ianuarie, impreuna cu un alt barbat - Adrian Marius Berceanu - cu care se afla la un supermarket din Brasov.

Berceanu a fost lasat insa sa plece, de catre anchetatori, deoarece nu au gasit indicii care sa dovedeasca faptul ca ar fi luat parte la atac.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.