Social 3 Martie 2009 13:35
Peste 45.000 de functionari din administratia publica locala vor intra in greva generala si vor organiza mitinguri de protest in toata tara, daca Guvernul va adopta ordonanta ce vizeaza neplata orelor suplimentare si eliminarea sporurilor, a anuntat astazi presedintele FNSA, Valer Suciu

"In momentul in care OUG trece in actuala forma, vom declansa conflictul de munca si vom trece imediat la organizarea unor ample actiuni de protest care vor genera mari blocaje in administratia publica locala", a declarat pentru NewsIn, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA), Valer Suciu.

Sindicalistii sustin ca masurile ce vizeaza neacordarea salariului de merit pe anul 2009 si neplata orelor suplimentare, precum si neacordarea sporurilor generale (10% pentru functionarii publici, 2% pentru personalul contractual si 5% din economiile pentru salarii si a sporului pentru conditii vatamatoare) va duce la o scadere drastica a veniturilor salariatilor din administratia publica, in conditiile in care "in administratia publica sunt cele mai mici salarii din sistemul bugetar".

Suciu a precizat faptul ca sindicalistii se vor intalni luni cu ministrul administratiei si internelor, Dan Nica, iar miercuri vor avea loc negocieri si cu ministrul muncii, Marian Sarbu, pe marginea masurilor ce vizeaza eliminarea unor sporuri, prevazute in proiectul de ordonanta al guvernului.

Aproape 25.000 de functionari publici s-au aflat luni in greva de avertisment intre orele 8.30-10.30, fiind nemultumiti de prevederile ordonantei de guvern ce vizeaza neplata orelor suplimentare, eliminarea sporurilor salariale si anularea premiilor pentru toate categoriile de personal.

Greva functionarilor a afectat activitatea a 350 de institutii publice din toata tara si din Capitala, unde angajatii a 37 de agentii, ministere, administratii fiscale si administratii publice au intrerupt lucrul pentru a protesta fata de decizia guvernului de a reduce veniturile bugetarilor cu pana la 50%.

Reprezentantii Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP) sunt nemultumiti ca negocierile purtate pana acum cu reprezentantii Ministerului Muncii si Ministerului Finantelor nu au ajuns la niciun rezultat si ameninta cu declansarea grevei generale, incepand din 9 martie.

Presedintele SNFP, Sebastian Oprescu, sustine ca reducerea sau anularea unor sporuri si stimulente acordate functionarilor publici va duce la diminuarea semnificativa a salariilor bugetarilor si va face ca venitul mediu al angajatilor din administratia publica sa scada la 900-1.000 lei, de la 1.700 lei in 2008.

Guvernul propune reducerea cheltuielilor bugetare in acest an cu 1,62 miliarde lei prin neacordarea salariului de merit, eliminarea premiilor pentru toate categoriile de personal, neplata orelor suplimentare si eliminarea a 18 sporuri si indemnizatii, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.