Social 2 Martie 2009 12:53
Din cele 783 de persoane trimise in judecata de DNA in 2008, 284 au ocupat sau ocupa functii importante si anume, 3 ministri, 4 deputati, un senator, 4 persoane cu rang de secretar sau subsecretar de stat, a declarat, vineri, seful DNA, la bilantul institutiei pe 2008.

Totodata, au ajuns in instanta un prefect, un subprefect, 7 procurori, 2 judecatori, 12 avocati, 6 notari publici, 13 primari si viceprimari, 3 presedinti si vicepresedinti de CJ si 66 de ofiteri de politie, a completat Daniel Morar, potrivit NewsIn.

Seful DNA a mai spus ca "daca ne uitam la la structura de studii, observam ca, din cei 783 de inculpati trimisi in judecata, 410 au studii superioare". El a adaugat ca 7 sunt cetateni straini si "avem pentru prima data inculpata o persoana juridica".

„Din 1.624 de dosare, mai putin de o treime au depasit termenul de un an de la prima sesizare. Vorbesc de operativitatea solutionarii la urmarire penala”, a precizat Morar.

De asemenea, instantele de judecata au achitat in 2008, prin hotarari definitive, 23 de inculpati, dintre care, in 6 din cazuri, achitarile au fost determinate de schimbarea declaratiilor martorilor in fata instantei de judecata, a mai spus seful DNA.

Morar a mai subliniat ca, la acest numar, se adauga alte 27 de persoane achitate ca urmare a dezincriminarii faptelor.

In ceea ce priveste aspectul calitativ al activitatii, Morar a mentionat faptul ca au fost infirmate solutiile dispuse in 38 de dosare si redeschiderea penala in cinci dosare. „Majoritatea acestor infirmari si redeschideri au fost dispuse de catre procurorul ierarhic in cadrul activitatii de control obisnuite si doar in patru cazuri au fost dispuse de catre instantele de judecata ca urmare a admiterii unor plangeri impotriva solutiilor”, a adaugat seful DNA.

„In majoritatea cauzelor, solutiile care s-au dat in urma infirmarii au fost aceleasi si doar in 4 cazuri au fost date solutii diferite”, a precizat Morar.

Seful Directiei Nationale Anticoruptie a mai declarat, vineri, la bilantul DNA pe anul 2008, ca, in cazul in care se are in vedere numarul dosarelor solutionate si numarul inculpatilor trimisi in judecata, "se constata ca este un procent foarte mic, de 2,5% din numarul total al cauzelor, ceea ce denota o buna calitate a actului de urmarire penala", a completat seful DNA.

Morar: Numarul inculpatilor aflati in stare de arest preventiv s-a dublat

Prejudiciul total retinut anul trecut in rechizitoriile DNA: 384 milioane euro



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.