Peste 2.300 de dosare penale au finalizat procurorii anticoruptie in anul 2008, constatandu-se faptul ca numarul sesizarilor de acte de coruptie a crescut, a declarat, vineri, seful DNA, la prezentarea raportului activitatii acestei institutii.

Procurorii au avut de solutionat 3.959 de cauze fata de 3.319 cate au fost in anul 2007, finalizand 2.309 de cauze, anul trecut, fata de 2.070, in anul anterior, informeaza NewsIn.

Din cele 1.624 de cauze solutionate pe fond, in 163 s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor. "Procentul este de 10 la suta din numarul total al solutiilor dispuse pe fondul de cauze", a mentionat Daniel Morar.

Seful DNA a mai declarat ca "desi numarul rechizitoriilor a scazut cu doua, numarul inculpatilor trimisi in judecata a crescut de la 415 la 683, constatandu-se dublarea numarului inculpatilor aflati in stare de arest preventiv".

Totodata, dintre 683 de inculpati trimisi in judecata, 413 au studii superioare.

Cei 683 de inculpati trimisi in judecata, au comis, asa s-a retinut in rechizitoriu, 1304 infractiuni, comparativ cu 958 in anul precedent.

"Majoritatea infractiunilor sunt prevazute pe Legea 78/2000 si sunt infractiuni de coruptie, asimiliate, in legatura cu cele de coruptie, sau in fraudea fondurilor europene. Sunt retinute 787 de infractiuni in legea 78 din care majoritatea sunt infractiuni clasice de coruptie", a mai spus seful DNA care a adaugat ca "avem 193 de infractiuni asimilate celor de coruptie, 191 de infractiuni in legatura directa cu infractiunea de serviciu si 93 de infractiuni impotriva intereselor financiare ale comunitatilor europene. 130 de infractiuni sunt prevazute in legile speciale, in general infractiuni economice, la piata de capital, evaziune fiscala, initiere si constituire de grup organizat sau spalarea banilor. 387 de infractiuni prevazute in codul penal sunt infractiuni care merg in concurs cu infractiunile care sunt in competenta exclusiv a DNA", a declarat Daniel Morar.

Procurorii DNA au constatat, totodata, o crestere a sesizarii instantelor la capitolul infractiuni de coruptie si asimilate coruptiei. Cea mai semnificativa crestere o inregistram la infractiunea de cumparare de influenta, "ceea ce demonstreaza ca incriminarea aceastei infractiuni destul de recenta a fost una benefica", spune Morar. Fata de 2007, in care s-au retinut cinci infractiuni de cumparare de influenta, in anul 2008, au fost retinute 109 infractiuni.

Au crescut infractiunile de evaziune fiscala pentru care cercetarile au fost finalizatre si au ajuns in fata judecatorilor 60 de dosare fata de zece, in 2007. "Avem 14 infractiuni de spalare a banilor si zece infractiuni la piata de capital", conform DNA.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.