Elevi din 30 de scoli si 22 de licee au raspuns prezent, joi, la mitingul impotriva violentei organizat in memoria lui Marian Cozma de Federatia Romana de Handbal si Primaria sectorului 2.

Curtea scolii numarul 30 "Grigore Ghica Voievod" a fost neincapatoare pentru zecile de elevi care au venit la mitingul contra violentei. Fiecare a incercat in felul lui sa transmita un mesaj, au fost afisate bannere cu mesaje ca "Fii frumos si sanatos, nu violent si furios" , "In numele tau, campionul nostru iubit, spunem nu violentei", "Un cuvant inteligent face mai mult decat un gest violent", "Un zbor curmat, milioane de inimi frante, un singur vinovat: violenta" sau simplul "Spunem NU violentei!".

Pe peretii scolii au fost afisate bannere mari cu imaginea lui Marian Cozma, in timp ce in spatele scenei de pe care s-a vorbit scria: "NU violentei, in memoria lui Marian Cozma!", informeaza NewsIn.

Presedintele Federatiei Romane de Handbal, Cristian Gatu, a vorbit despre ce a insemnat moartea lui Marian Cozma: "Societatea civila si lumea handbalului a fost alaturi de Marian Cozma pe ultimul drum. Ceea ce s-a intamplat a apropiat doua natii handbalistice vecine. Asasinarea acestui tanar trebuie sa alarmeze oamenii planetei, handbalul spune un nu hotarat violentei".

Luptatoul Ciprian Sora a expus, la randul sau, care este solutia ca violenta sa fie oprita: "Sunt indignat de ceea ce s-a intamplat, a fost rusinos si lipsit de fair-play. In sport exista fair-play si de aceea copiii ar trebui sa fie indreptati spre sport si sa spunem nu violentei".

Comentatorul sportiv, Cristian Topescu, a facut o paralela intre uciderea lui Marian Cozma si inca un caz asemanator din lumea sportului: "Nu e timpul sa tinem discursuri lungi. Furia oarba am vazut-o in 1993, la Hamburg, cand tenismena Monica Seles a fost injunghiata pe teren. In urma cu trei saptamani am privit inmarmuriti la ceea ce s-a intamplat la Veszprem. Sunt oameni care nu stiau aproape nimic despre Marian Cozma, dar au aflat acum cand handbalul international a pierdut un mare sportiv".

Presedintele CS Dinamo, Marcel Popescu, a anuntat la acest miting ca tatal lui Marian Coza a fost numit in functia de consilier tehnic al echipei de handbal: "Familia Cozma ramane la Dinamo, domnul Petre Cozma este noul nostru consilier tehnic si speram sa nu il dezamagim. Violenta este dusmanul nostru".

Marele antrenor de handbal, Nicolae Nedef, cel care a fost pe banca nationalei la fiecare titlu mondial cucerit de nationala masculina, a declarat: "Este menirea voastra, a celor care primiti educatie, sa duceti mai departe mesajul pe care noi astazi l-am transmis. Este un eveniment trist, moartea unui handbalist. Folosim acest prilej sa spunem nu violentei".

Tatal lui Marian Cozma a dat elevilor prezenti un sfat: "Copii, va spun dooua vorbe: cei ce mi-au ucis copilul se ascund, iar cei care fac bine umbla linistiti pe strada. Uniti-va cei care sunteti buni si dati la o parte raul, dar nu cu pumnul. Parintii vostri vor dormi linistiti daca voi faceti bine, nu ca mine. Stiti bine ca si in povestile romanesti binele triumfa in fata raului". La finalul discursului sau, Petre Cozma a izbucnit in lacrimi, in timp ce multimea l-a aplaudat.

Trei preoti au tinut o slujba de pomenire si s-au rugat pentru sufletul lui Marian Cozma. Dupa acest moment, a fost dezvelita placa pe care era scris Marian Cozma, acesta dand numele salii de sport a scolii. Evenimentul s-a incheiat cu un meci demonstrativ de handbal.

La acest eveniment au mai fost prezenti Mariana Bitang, Octavian Belu, personalitatii din lumea handbalului si Primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu.

Pivotul echipei MKB Veszprem, Marian Cozma, a murit la 8 februarie, dupa ce a fost injunghiat in zona inimii. Handbalistul roman se afla intr-un club din Ungaria, unde sarbatorea alaturi de coechipierii sai nasterea copilului unuia dintre acestia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.