Indignati de modul in care presa a tratat chestiunea includerii in manuale a textelor pentru care ei detin drepturile, Andrei Voiculescu si Mitzura Arghezi au semnat o scrisoare deschisa din care mostenitorul lui Vasile Voiculescu a oferit cotidianul.ro cateva fragmente in exclusivitate.
Sub titlul “Drepturile de autor si editurile din Romania. Nesimtirea celor care incalca legea”, cei doi dau o replica acuzelor vehiculate in ultima vreme in presa privind pretentiile financiare pe care le ridica pentru textele pentru care detin copyright: “In Romania a ajuns un lucru obisnuit ca atunci cand cineva este obligat sa respecte legea sa se transforme imediat in victima si sa treaca la atac impotriva «agresorilor».

In ultimele zile, presa a reflectat, mai mult sau mai putin obiectiv, punctul de vedere al editorilor care tiparesc manuale si culegeri de texte literare. Reprezentanti ai unor edituri, care au vrut sa ramana anonimi (!), s-au plans ca nu vor mai putea publica in manualele scolare operele unor scriitori ca Tudor Arghezi sau Vasile Voiculescu din cauza pretentiilor exagerate ale titularilor de drepturi de autor. Acesti tipi «anonimi», macinati de o constiinta puternica, acuza mostenitorii marilor autori ca restrang in special accesul copiilor la educatie, prin impunerea unor conditii financiare absurde. Ceea ce uita sa precizeze insa reprezentantii editurilor este ca lucrarile editate, ce contin operele marilor autori, sunt comercializate in vederea obtinerii de profit de catre edituri, profit pe care nu vor sa-l imparta cu nimeni. Nici Mitzura si nici Andrei Voiculescu nu solicita si nu au solicitat bani editurilor care distribuie gratuit manuale elevilor”.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.