Patriarhia Romana sustine ca proiectul Catedralei Patriarhale nu a fost inca demarat, la elaborarea lui arhitectii fiind invitati sa participe cu idei, premiile in bani fiind insa inlocuite cu "distinctiile de onoare".

Dupa ce pe 23 februarie Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) si filiala bucuresteana a ordinului au lansat o scrisare oficiala catre Patriarhie, in care solicitau organizarea unui concurs de proiecte pentru ridicarea Catedralei Mantuirii Neamului, Biserica raspunde printr-un comunicat de presa in care i se reproseaza lui Serban Sturdza, presedintele OAR, lipsa de informare. In scrisoarea adresata Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), reprezentantii arhitectilor din Romania sustin: "Am aflat ca, recent, proiectul a fost atribuit prin incredintare directa unuia dintre colegii nostri". Reprezentantii Bisericii afirma ca pana in acest moment s-au realizat doar studii tehnice de specialitate si proiectul pentru realizarea utilitatilor, tema proiectului de ansamblu nefiind inca definitivata.

"Dupa finalizarea temei de proiectare, Patriarhia Romana va oferi posibilitatea arhitectilor care doresc sa-si aduca contributia la realizarea proiectului de arhitectura, de a fi cooptati in echipa de proiectare, daca au mai construit catedrale, iar celorlalti li se ofera sansa de a contribui cu idei, fara remuneratie", se arata in comunicatul transmis de Biroul de Presa al Patriarhiei Romane.

Tinand cont de celelalte doua concursuri de proiecte organizate in anii trecuti pentru construirea controversatei Catedrale, pentru care s-au cheltuit, conform Patriarhiei, 200.000 de dolari, "fara un rezultat final concludent", reprezentantii Bisericii au decis sa renunte la premiile in bani, in favoarea unor "distinctii de onoare" pentru acei "arhitecti merituosi care vor contribui cu idei remarcabile la finalizarea proiectului de arhitectura al viitoarei Catedrale Patriarhale".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.