Presedintele Traian Basescu a promis ca astazi va tine conferinta de presa in care va lamuri cele mai multe aspecte neelucidate din afacerea ostaticilor romani.

Una dintre intrebarile la care nu se va putea oferi un raspuns oficial este de ce americanii, care conduc fortele Coalitiei din Irak, nu ni-l dau pe Mohamad Munaf. Se stie ca pe numele irakiano-americanului a fost emis un mandat de arestare sub acuzatia de terorism - in acelasi dosar in care este arestat Omar Hayssam - si ca a fost inceputa urmarirea penala in doua dosare economice.

Versiunea Ambasadei SUA la Bucuresti este ca Munaf are informatii despre actiuni ce ameninta siguranta fortelor militare din Irak, dar bursa zvonurilor scoate la suprafata alte posibile explicatii. Se stie ca americanii sunt foarte circumspecti atunci cand este vorba de cetatenii lor si de aceea s-au facut foarte multe speculatii in privinta faptului ca ei nu vor sa il dea pe Mohamad Munaf pentru a nu fi arestat.

O alta ipoteza este aceea ca Mohamad Munaf ar fi slujit, din 2001 incoace, interesele Statelor Unite, fiind infiltrat in retelele lui Hayssam. In fine, a treia posibila solutie este aceea ca americanii au alte "retete" de a ii trata pe cei banuiti de legaturi cu retele teroriste si nu vor sa ii cedeze pentru ca, exceptie facand Spania si Marea Britanie, aproape toate persoanele banuite de legaturi cu Al-Qaida au fost eliberate in tarile europene unde au avut proces.

Un demnitar musulman din Romania i-a multumit, la sfarsitul saptamanii trecute, liderului religios saudit Salman Ben Fahd Al-Oudah pentru sprijinul acordat in eliberarea celor trei ziaristi romani care au fost luati ostatici in Irak. "Va suntem foarte recunoscatori (...) pentru eforturile laudabile si pentru emotionantul dumneavoastra apel, care au ajutat la eliberarea jurnalistilor rapiti", se arata intr-o scrisoare a presedintelui Ligii Islamice si Culturale din Romania, Fariz Al-Lakta, catre seicul Salman Ben Fahd Al-Oudah. Eliberarea jurnalistilor a avut "efecte pozitive pentru comunitatea arabo-musulmana din Romania", careia presedintele roman Traian Basescu i-a laudat eforturile pentru salvarea celor trei persoane, a mai afirmat Al-Lakta.

Seful Ligii Islamice Culturale s-a deplasat in Irak, cu putin timp inainte de eliberarea celor trei ziaristi romani si a ghidului lor, Mohamad Munaf, in cadrul unei medieri cu teroristii care ii tineau ostatici pe ziaristi. Imediat dupa eliberare, un purtator de cuvant al celor care i-au detinut pe ostatici a declarat, intr-o inregistrare video difuzata la televiziunea Al-Jazeera, pe 22 mai, ca jurnalistii au fost pusi in libertate, ca urmare a apelului facut de liderul religios saudit si de musulmanii din Romania. De mentionat este ca seicul Salman Ben Fahd Al-Oudah este unul dintre finantatorii atentatelor din 11 martie de la Madrid si unul dintre apropiatii celui mai cautat terorist din lume, Ussama Bin Laden.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.