Presedintele Traian Basescu si sotia sa, Maria, au participat sambata, in statiunea covasneana Balvanyos, la Festivalul International de Pomana Porcului, transmite corespondentul NewsIn.

Seful statului a facut o baie de multime, s-a fotografiat cu oamenii prezenti la eveniment si s-a plimbat printre mesele participantilor la festival. Echipele participante i-au fost prezentate de catre primarul si organizatorul Festivalului, Daragus Attila, relateaza NewsIn.

Presedintele a mai venit in Covasna in urma cu o saptamana, cand s-a intalnit cu autoritati locale din Covasna si Harghita, iar acum a revenit pentru un eveniment popular. La Pomana Porcului din acest an au participat in jur de o mie de persoane.

17 echipe din tara si din strainatate s-au adunat, sambata dimineata, pe platoul din statiunea covasneana Balvanyos, unde isi ascut cutitele pentru a taia si transforma in carnati, caltabosi sau toba grasunii aflati in tarc.

Primarul comunei si organizator al Festivalului, Daragus Attila, a declarat corespondentului NewIn ca pune la dispozitia echipelor noua porci de aproxmativ 100 - 120 de kilograme, din care fiecarei echipe ii revine cate o jumatate de porc.

Festivalul International de Pomana Porcului se afla la a patra editie si isi propune ca in fiecare an sa promoveze obiceiurile si preparatele traditionale specifice taierii porcului.

Pomana Porcului reface intreg obiceiul stravechi de taiere a porcului, de la sacrificarea grasunului, parjolirea lui, transare, pana la prepararea lui si aranjarea meselor. Odata cu introducerea normelor europene, o parte dintre participanti au adus cu ei si asomatoare pe care le folosesc inainte de a apela la cutit, pentru a cruta astfel porcul de durere.

Pentru a da si mai multa culoare evenimentului, participantii vor veni imbracati si cu costume nationale din zona pe care o reprezinta si vor bea si servi tuica in unghii de porc sterilizate, cel putin unii dintre ei.
In afara de preparatul produselor specifice, participantii la Festival se intrec si in amenajarea meselor. Dupa ce bucatele sunt gata si in aer s-a imbibat deja bine mirosul de urechi parjolite si tuica, fiecare aranjeaza pe masa ce a pregatit. Iar bucatele sunt dintre cele mai diverse, de la si carnati, caltabosi, toba, slanina, pana la tot felul de tocanite si organe de porc gatite in fel si chip.

Festivalul International de Pomana Porcului este marca inregistrata la OSIM si atrage numerosi turisti in fiecare an. In ultimii ani, covasnenii s-au facut cunoscuti prin preparatele si festivalurile pe care le pun la cale, cum ar fi Festivalul Carnatilor, Pomana Porcului sau diferitele produse originale care se pregatesc de zilele unor orase si comune. Toamna trecuta, comuna Turia a reusit inclusiv sa intre in Cartea Recordurilor, cu un bulz de peste 150 de metri caruia i s-a dus faima, iar la Covasna fabrica de inghetata Prima Ice si-a sarbatorit aniversarea cu o rulada de inghetata lunga de 100 de metri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.