Linia telefonica europeana unica 116000 opereaza in cinci state membre, printre care si Romania, iar in altele doua, Belgia si Slovacia va intra curand in functiune. La ora actuala, Comisia lanseaza un nou apel celorlalti membrii sa sprijine aceasta actiune.

In prezent, linia de urgenta europeana 116000 pentru sesizarea disparitiilor de copii functioneaza in cinci state membre UE - Grecia, Ungaria, Olanda, Portugalia si Romania. In aceste tari, numarul a fost alocat unor furnizori de servicii care trebuie sa fie in masura sa gestioneze corespunzator si gratuit apelurile de pe tot teritoriul national in orice moment, anunta un comunicat CE.

In Ungaria de la introducerea numarului 116000 s-au inregistrat lunar circa 40 000 de apeluri, din care operatorul ungar Kék Vonal poate prelua in jur de sase – sapte mii pe luna.

Acum doi ani, Comisia Europeana a rezervat numarul de telefon 116000 ca linie unica de urgenta pentru semnalarea cazurilor de copii disparuti din intreaga Uniune Europeana si a solicitat statelor membre sa-l puna in functiune.

Daca anul trecut, numarul 116000 functiona numai in Ungaria, in prezent, dupa repetate apeluri din partea Comisiei, toate statele membre l-au pus public la dispozitia operatorilor de linii de urgenta. In noua state membre, fata de sapte anul trecut, numarul 116000 a fost alocat unor furnizori de servicii.

„Este o veste buna ca linia de urgenta 116000 pentru semnalarea copiilor disparuti functioneaza acum in Grecia, Ungaria, Olanda, Portugalia si Romania. Totusi, m-as fi asteptat la un demers mai ambitios si din partea altor state membre. Nu incape automultumire cand este vorba de siguranta copiilor nostri”, a declarat comisarul european pentru telecomunicatii Viviane Reding.

Intre timp, Comisia face progrese si pentru implementarea celorlalte doua numere scurte pentru servicii cu caracter social, 116111 (asistenta telefonica pentru copii) si 116123 (sprijin emotional), care au fost rezervate in octombrie 2007.

Saisprezece state membre (Bulgaria, Republica Ceha, Germania, Danemarca, Estonia, Grecia, Finlanda, Ungaria, Irlanda, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Suedia si Slovacia) au alocat numarul 116111, iar alocarea este in curs in alte doua tari (Cipru si Spania).

Descopera o lume mai buna

Numarul scurt 116123, care ofera suport emotional, a fost alocat operatorilor de linii de urgenta in sapte state membre (Austria, Germania, Finlanda, Irlanda, Olanda, Suedia si Slovenia), iar in Cipru, alocarea este in curs de desfasurare. Linia functioneaza deja in Austria si, in scurt timp, va fi activa in alte trei tari (Germania, Suedia si Slovenia).

Pana in iulie trecut, statele membre facusera prea putin pentru informarea potentialilor furnizori de servicii despre numerele 116, arata atunci un raport al Comisiei, solicitandu-le sa depuna mai multe eforturi in acest sens.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.