Producatorii de sacose din material plastic solicita Guvernului amanarea "ecotaxei" cel putin pana la sfarsitul anului, anunta presedintele ASPAPLAST, Marcel Diaconu, acuzand aspecte "neclare" ale legii.
"Solicitam sa se explice clar care sunt produsele, conform caror standarde, ca sa stie organele de control ce sa controleze (...)Solicitam amanarea legii cel putin pana la sfarsitul acestui an",a declarat, miercuri, Marcel Diaconu, presedintele Asociatiei Patronale a Prelucratorilor de Mase Plastice din Romania (ASPAPLAST).

El a explicat ca acest interval de timp este necesar pentru "stabilirea" tipurilor de materiale acceptate ca fiind biodegradabile, standardele pe care acestea trebuie sa le indeplineasca, modul de testare, laboratoarele in care se face aceasta.

De asemenea, Diaconu a mai spus, in cadrul dezbaterii "Ecotaxa si Biodegradibilitatea", organizate de Comisia pentru Administratie din Camera deputatilor, ca asociatia pe care o reprezinta mai solicita modificarea legii astfel incat sa se excepteze TVA-ul pentru ecotaxa, sa fie introduse taxarea pe kilogram si marcarea si inscriptionarea corecta pe ambalajele de tip sacosa.

Alti reprezentanti ai firmelor producatoare de ambalaje plastice au solicitat definirea, prin lege, a termenului biodegradabil.

Diaconu a explicat ca unele firme producatoare de ambalaje, care ar intra sub incidenta ecotaxei, nu au utilajele necesare pentru producerea de ambalaje biodegradabile, pentru acest lucru fiind necesare echipamente moderne.

De asemenea, presedinteleComisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, a subliniat importanta acestei taxe, aratand ca "durata de viata a unei pungi este intre 50 si 100 de ani, iar durata de utilizare este de 20 minute". Totusi, Barbu a afirmat ca "acest subiect a fost tratat superficial, iar actul normativ nu a fost suficient dezbatut". Din aceasta cauza, Sulfina Barbu a declarat ca ecotaxa ar putea afecta "in mod incorect", producatorii de ambalaje, precum si angajatii acestora.

Ea s-a aratat nemultumita de faptul ca reprezentantii Ministerului Mediului, intiatorul acestui act normativ, nu au dat curs invitatiei de a participa la dezbaterea pe tema ecotaxei si biodegradabilitatii.
Reprezentantii institutiilor de mediu si cei ai producatorilor de pungi de plastic se intalnesc miercuri la Parlament sa discute despre ecotaxa.

"Am primit foarte multe sesizari din partea producatorilor care ne-au informat ca exista distorsiuni in piata din cauza introducerii de la 1 ianuarie a ecotaxei pentru pungile de plastic. De aceea vom organiza maine (miercuri n.r.) o masa rotunda la Parlament, cu toate autoritatile implicate si cu producatorii pentru a lua o decizie care sa protejeze mediul, dar fara sa favorizeze vreun producator", a declarat Sulfina Barbu.

Astfel, la discutii au fost invitati reprezentanti de la Ministerul Mediului, Administratia Fondului pentru Mediu, Garda de Mediu si Autoritatea Nationala de Protectie a Mediului, care vor analiza oportunitatea aplicarii taxei de 0,20 lei pentru fiecare punga fabricata dintr-un material ce nu este biodegradabil.
Intalnirea vine ca urmare a propunerii inaintate de Garda de Mediu, care vrea sa le acorde producatorilor de pungi de plastic o perioada de cel mult 6 luni in care sa-si poata adapta utilajele la productia de pungi din materiale biodegradabile.

Garda de Mediu vrea sa ii pasuiasca pe producatorii de pungi de plastic de la plata ecotaxei, cel mult 6 luni

"Am avut discutii cu ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, cu presedintele Administratiei Fondului de Mediu, Vlad Marcoci, si cu presedinta camerei decizionale din Parlament, Sulfina Barbu, despre posibilitatea de a introduce o perioada de moratoriu intre o luna si sase luni - cat va fi necesar - pentru ca producatorii de pungi reciclabile sa poata sa-si certifice folia de polietilena folosita la fabricarea pungilor", a declarat, marti, pentru NewsIn, comisarul general al Garzii, Silvian Ionescu. El a adaugat ca Guvernul nu-si permite crearea unei probleme artificiale la nivelul industriei de mase plastice, unde sunt 4.500 locuri de munca.

Producatorii de pungi de plastic biodegradabil au nevoie de atestat care sa certifice ca folia este reciclabila, iar pana la obtinerea certificatului platesc si ei taxa de 0,20 lei/punga, similar producatorilor si distribuitorilor de pungi din plastic nedegradabil.

Adoptarea ecotaxei de la 1 ianuarie 2009 nu a insemnat si crearea infrastructurii necesare pentru testarea foliei folosite la fabricarea pungilor de plastic biodegradabil, declarase, luni seara, comisarul general al Garzii de Mediu pentru The Money Channel.

"La 25 ale lunii, toti producatorii care nu au certificatul respectiv trebuie sa plateasca ecotaxa. Or, daca au facut investitii in utilaje, au cumparat aditivii necesari si mai platesc si ecotaxa, e posibil sa se creeze o problema sociala la nivelul industriei, iar unii sa ajunga chiar la faliment. Nu cred ca guvernul isi permite, in prezent, o asemenea problema artificiala", a explicat Silvian Ionescu.

Seful Garzii de Mediu a adaugat ca peste o luna si jumatate ar putea sa intre in functiune un laborator de testare a foliei de polietilena - primul din Romania - in cadrul centralei pielariei, catre care se vor putea indrepta toti producatorii care vor sa puna pe piata pungi din materiale biodegradabile.

In prezent, marile retele de magazine de retail nu mai dau cumparatorilor pungi de plastic in mod gratuit si au introdus la vanzare sacose din materiale biodegradabile, care pot fi inlocuite gratuit, cand nu mai pot fi utilizate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.