Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci au aflat abia dupa ce s-au intors de la Bagdad ca Hayssam este adevaratul sponsor al deplasarii lor in Irak. Marie-Jeanne Ion nu i-a spus nici sefului ei, Dan Dumitru, identitatea sponsorului.

Este deja stabilit faptul ca Omar Hayssam a fost cel care a initiat recrutarea ziaristilor care urmau sa-l insoteasca in Irak pe prietenul si partenerul sau de afaceri, Mohammad Munaf. Marie-Jeanne Ion a recunoscut ca a primit un telefon de la Hayssam cu aproximativ zece zile inainte de plecare, prilej cu care sirianul a intrebat-o daca cineva de la Prima TV ar fi interesat de o documentare in Irak, iar ea i-a raspuns ca e prima interesata. In ce priveste "Romania libera", "Cotidianul" a aratat acum citeva zile ca persoana care a adus oferta in redactie a fost ziaristul sportiv Ion Bocioaca, contactat de catre Hayssam in virtutea faptului ca cei doi se cunosc de la inceputul anilor ‘90. Ulterior, aceasta informatie, si anume faptul ca initiatorul a fost Hayssam, a fost ocultata in mod misterios in ambele redactii.

"Am aflat la intoarcere, de la televizor"

Ovidiu Ohanesian ne-a declarat ca din momentul in care i s-a propus sa plece in Irak si pina la debriefing-ul care a urmat eliberarii sale nu a stiut absolut nimic despre implicarea lui Omar Hayssam. "Auzisem de el, ca doar se mai scrisese prin presa, dar eu nu l-am cunoscut niciodata si nici nu am scris despre afacerile sale. Eu, de la bun inceput, am stiut doar de Munaf, cu Munaf m-am intilnit de doua ori inainte de plecare, si in tot acest timp am stiut ca el ne-a dus acolo. Despre Hayssam am aflat abia dupa ce m-am intors in tara, in timpul debriefing-ului, de la televizor. Era pe stiri si se vorbea despre arestarea lui Hayssam in legatura cu rapirea. Credeam ca in acea zi fusese arestat. Cei de acolo mi-au spus insa cum stau lucrurile, ca era arestat inca din 5 aprilie si care a fost rolul sau" - ne-a declarat Ovidiu Ohanesian. El a precizat ca la Bagdad, atit cit au fost liberi, cit si in captivitate, nu i-a auzit niciodata pe Munaf si pe ziaristii de la Prima TV vorbind despre Hayssam.

Nici Miscoci nu stia

Nu altfel stau lucrurile in cazul lui Sorin Miscoci. Si el ne-a declarat ca a aflat despre Hayssam dupa ce a revenit in tara si nu are nici o explicatie a faptului ca Marie-Jeanne nu i-a spus de la inceput si acest amanunt. De asemenea, Dan Dumitru, directorul de stiri, a recunoscut ca nici lui nu i-a spus Marie-Jeanne identitatea adevaratului sponsor, pe care a aflat-o a doua zi dupa rapire, cind Omar Hayssam a anuntat ca i s-a cerut rascumpararea. Marie-Jeanne Ion nu a putut fi contactata ieri pentru a explica aceasta omisiune. Apelurile catre telefonul ei ne-au fost redirectionate catre Prima TV, de unde ni s-a spus ca ziarista nu mai da declaratii si ca se odihneste.

O vinatoare cu Hayssam

Senatorul PSD Vasile Ion, tatal lui Marie-Jeanne, a recunoscut ieri ca, pe vremea cind era prefect de Buzau, a fost o data la vinatoare cu Omar Hayssam, iar alta data sirianul a venit la ziua lui, pe care o sarbatorea la Prefectura. Dupa care a facut o afirmatie cel putin interesanta: "Am o vaga parere ca sint cel putin o suta de oameni politici care l-au cunoscut pe Omar Hayssam, cel putin o suta de oameni de presa care-l cunosc foarte bine si citeva sute de oameni de afaceri care-l stiu mult mai bine decit mine".

Ce a documentat Ovidiu in Irak

Ovidiu Ohanesian spune ca nu s-a dus in Irak doar pentru un interviu inutil cu fostul premier Alawi, asa cum s-a speculat in presa. "Am documentat citeva drame individuale, despre un baietel cu picioarele sfirtecate de o bomba si o fetita paralizata din cauza unei schije de racheta. Am mers apoi si la oameni foarte bogati, in ideea de a arata diferentierile sociale din Irak. M-am ocupat si de povestea celor doua fabrici de ciment facute de romani si care acum stau inchise din lipsa pieselor de schimb. Am aflat ca americanii au alocat 150 de milioane de dolari pentru redeschiderea lor si poate ar fi meritat ca romanii sa ia un asemenea contract. Din pacate, toata documentarea mi-a ramas la rapitori".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.