Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) si conducerea Spitalului de Neurochirurgie Iasi au demarat ieri o ancheta in cazul unui iesean care a murit din cauza faptului ca unitatea medicala in care se afla internat nu avea sange pentru a-l opera. La Galati, Colegiul Medicilor a pedepsit dupa doi ani doar cu vot de blam un medic pentru ca un copil pe care il opera a murit in timpul anesteziei.
Dumitru Goldan, in varsta de 57 de ani, a fost internat la Spitalul de Neurochirurgie saptamana trecuta cu diagnosticul de tumora pe creier. Nu a fost operat din cauza lipsei de sange. Cel putin asa sustine conducerea spitalului, care a decis ca nu este necesara o ancheta interna in acest caz. La internare, lui Goldan i s-a spus ca va fi operat de urgenta, dar cateva zile a fost supus la analize pregatitoare. In ziua in care a fost anuntat ca va fi operat, a fost pregatit pentru a fi dus in sala de operatie, dar operatia a fost amanata deoarece aparuse o urgenta. “Chiar cand sa intre in operatie, a venit un medic si a spus ca a fost reprogramat pentru dupa doua zile. Dar in ziua in care urma sa fie operat, ni s-a spus ca din nou este amanat doua-trei zile pentru ca momentan nu este sange din grupa lui in spital. Ni s-a spus clar ca nu este nici o problema si ca are sanse daca este operat. Dar, dupa aproape doua zile, a murit. Cred ca este vorba de vina cuiva, medicii nu au tratat cazul asa cum ar fi trebuit, a tot fost amanata operatia si nu ni s-a spus ca e nevoie de sange, am fi donat noi. Noi vom cere o ancheta”, a declarat Costel, fiul lui Goldan. Dr Florin Gramada, din cadrul spitalului, a spus ca pacientul suferea de glioblastom, un tip de tumora cerebrala foarte agresiv si ca avea sanse mici de supravietuire, chiar daca ar fi fost operat. “S-a amanat operatia deoarece aparuse o urgenta, iar sangele A2 pozitiv, pregatit pentru pacientul Goldan, era in frigiderul nostru, dar a fost folosit pentru urgenta aparuta. Aceasta urgenta a fost un caz de anevrism, in care pacientul murea in cateva zeci de minute daca nu primea imediat o transfuzie de sange A2 pozitiv”, a precizat dr. Gramada. “La Centrul de Recoltare si Transfuzii Sangvine (CRTS) Iasi nu a fost solicitat de catre Spitalul de Neurochirurgie sange grupa A2 pozitiv. Exista la CRTS sange A2 pozitiv in stoc si daca solicitarea exista, in scurt timp putea fi livrat pentru operatie. Nu ne putem pronunta acum cine este vinovat de decesul acestui pacient”, a declarat dr. Andreea Vatamanu, din cadrul CRTS Iasi.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.