George Maior, directorul SRI, a afirmat, miercuri, ca Legea 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului va conduce la birocratizarea activitatii Serviciului.

"In privinta dezbaterii legate de Legea 298, trebuie sa spun ca exista multa nemultumire si din partea Serviciului Roman de Informatii. Consideram ca exista unele restrictii care duc la birocratizari. Este un potential negativ de restrictionare a activitatii SRI", a spus Maior, ce a reclamat faptul ca exista, in lege, o confuzie intre zona obtinerii de informatii si aceea legata de zona judiciara, mentionand faptul ca SRI nu este chemat sa furnizeze probe in sensul celor cerute de Codul Penal si cel de Procedura Penala. "SRI nu isi mai poate desfasura anumite misiuni clasice si exista nemultumiri si din zona judiciara", a adaugat Maior, informeaza NewsIn.

In ceea ce priveste interceptarile convorbirilor realizate de SRI, Maior a precizat ca Parlamentul, prin comisia de control a SRI, detine parghiile necesare pentru a verifica daca s-au comis abuzuri, inclusiv prin controale inopinate la facilitatile Serviciului. "Pe deasupra, nici o interceptare nu se poate realiza fara semnatura judecatorului. Este si asta o forma de control asupra activitatii SRI", a apreciat Maior in cadrul dezbaterii organizate miercuri de Centrul de Analiza si Dezvoltare Institutionala, cu tema "Societatea civila pentru reforma sistemului de securitate".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.