Romanii cred ca situatia de pe piata muncii autohtona s-a inrautatit in 2009 fata de anul trecut, iar trei sferturi din acestia sunt ingrijorati ca isi vor putea pierde locul de munca, potrivit unui sondaj INSOMAR.

In conditiile in care 25 la suta din romanii care lucreaza in strainatate s-ar intoarce in tara, asa cum indica cercetarea, numarul somerilor ar depasi pragul de un milion de persoane, ceea ce ar inseamna in opinia economistului Ilie serbanescu, ca Romania s-ar intoarce cu zece ani in urma.

Trei sferturi din romani sunt ingrijorati ca si-ar putea pierde locul de munca, potrivit ultimului sondaj al Insomar, citat de Newsin. Documentul mai arata ca 74 la suta din romani cred ca stiuatia economica, dar si cea de pe piata muncii s-au inrautatit fata de anul trecut, cu toate ca majoritatea celor intervievati nu au observat schimbari nici in ceea ce priveste situatia financiara a familiei lor, nici referitor la locul de munca. Ingrijorarea romanilor fata de pastrarea locurilor de munca a inceput sa creasca inca de la inceputul anului 2008. Cu toate acestea, potrivit ultimului Eurobarometru realizat la nivelul tarilor membre UE, romanii erau printre cei mai putin ingrijorati cetateni din UE din acest punct de vedere, la polul opus situandu-se Ungaria, cu un procent de 70 la suta.

Sociologul Ovidiu Voicu sustine ca probabil foarte putini dintre respondenti au fost in situatia de a se teme pentru locul de munca, insa prin faptul ca "autoritatile, atat puterea, dar si opozitia, vorbesc despre criza, s-a tras concluzia ca lucrurile merg prost pe piata muncii". In opinia sociologului, daca lucrurile evolueaza in acelasi ritm ca si pana acum, "perceptiile se vor inrautati in lunile care urmeaza".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.