Partea de est a Europei a fost alarmata, in ultima perioada de timp, de un zvon privind producerea unui accident nuclear la centrala nuclearelectrica de la Cernobal, din Ucraina. Comisia Nationala de Control a Activitatilor Nucleare (CNCAN) din Romania a infirmat aceste zvonuri. "Nu exista nici un temei pentru aceste zvonuri. La Cernobal nu s-a produs nici un accident recent, situatie confirmata de autoritatea competenta din Ucraina", se arata intr-un comunicat al CNCAN. CNCAN atrage atentia ca intre Romania si Ucraina exista un acord bilateral de notificare rapida in caz de urgenta nucleara sau radiologica, la care se adauga alte tratate internationale care impun atentionarea in astfel de cazuri.

Pana acum, nu exista astfel de notificari, precizeaza CNCAN. Mai mult, Ministerul Mediului informeaza ca nivelul de radiatii se incadreaza in limite, nedepasind valoarea fondului natural. Sunt informatii care indica faptul ca, la Kiev, a fost demarata urmarirea penala impotriva celor care au raspandit acest zvon privind un nou accident la centrala atomica. La 26 aprilie 1986 s-a produs un grav accident la centrala de la Cernobal, cand au murit 4400 de oameni din cauza radiatiilor emise, iar alte 7 milioane au avut de suferit in urma catastrofei atomice.

Deasupra reactorului distrus a fost construit un sarcofag de beton, despre care profesorul rus Alexei Iablokov, presedintele Centrului rus pentru politici de mediu, sustine ca este plin de crapaturi, iar apa de ploaie ce patrunde prin fisuri intra in contact cu combustibilul nuclear si provoaca reactii necontrolate, se arata, recent, intr-un articol aparut in ziarul "Averea". Experti in domeniu au sustinut refacerea sarcofagului, cel mai tarziu in 2006.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.