Spectatorilor lipsiti de prejudecati, Centrul National al Dansului le facem o invitatie deosebita. Joi, 12 februarie, incepind cu orele 19.00, acestia sunt asteptati la o seara "double bill" in care vor putea vedea cele mai noi piese coregrafice semnate de doi artisti speciali: Eduard Gabia si Alexandra Pirici.

Doua prezente puternice, doua linii de forta, doua lucrari percutante prezentate recent in Marea Britanie, in cadrul "Nottdance Dialogue": solo-ul "My brut material - your performance", creat si interpretat de Eduard Gabia, si "You should know that he drank like an old whale", sub semnatura si in interpretarea Alexandrei Pirici.

Cum a luat nastere spectacolul "My brut material - your performance" ?

"Am realizat ca nu mai deosebesc corpul civil (obisnuit) de corpul performativ. Corpul civil, de cind m-am nascut, a inceput sa invete diferite lucruri, sa absoarba senzatii, sa fie constient de experiente, sa cunoasca reguli. Acest corp – zi de zi – se bazeaza pe experientele avute si reactioneaza instinctiv mai tot timpul. Astfel, cea mai mare parte a actiunilor pe care le fac – mers, alergat, stat, privit – ca si intentiile din spatele acestor actiuni, sint o modalitate de a ma exprima. Ele nu mai sint necunoscute, ci au devenit materialul meu crud, cu care ma pot exprima foarte usor", spune Eduard Gabia despre spectacolul sau, descriind un corp devenit atelier si unealta a creatiei.

"La un moment dat, nu aveam unde performa in Romania si am scris <<corpul meu antrenat, obisnuit sa se exprime prin miscare, este acum parte dintr-o masa uriasa de corpuri neantrenate>>. O greseala ce pornea de la ideea ca fiind dansator am mai multa informatie despre corp si citeodata folosesc aceasta informatie si in afara scenei, a spectacolului. Dar in acelasi timp corpul meu – de performer – foloseste informatii din viata de zi cu zi. Ajungind la aceasta concluzie am inteles ca toate aceste variante ale corpului au devenit un mod firesc de a fi intr-o situatie performativa. Intre mersul pe strada si dansul pe scena, corpul meu nu simte nici o diferenta". Viata de zi cu zi si spectacolul se confunda astfel, pe scena Salii Ronde de la Centrul National al Dansului Bucuresti.

Spectacolul va putea fi vazut joi, 12 februarie, incepind cu orele 19.00.
In aceeasi seara, Alexandra Pirici prezinta spectacolul "You should know that he drank like an old whale". Lucrarile Alexandrei Pirici sale au fost prezentate in cadrul Balkan Dance Platform, Kanuti Gilde Saal –Talinn, Muzeul National de Arta – Bucuresti. Colaboreaza cu coregrafii Eduard Gabia, Florin Fieroiu, Ioana Macarie, Joe Alegado. Participa la workshopuri conduse de Joe Alegado, Mark Tompkins, Lisa Nelson, David Zambrano, Inge Kaindlsdorfer, Martin Sonderkamp, John Jasperse, Leah Stein, Brynjar Bandlien, Kombina Dance Company.

In 2007 Alexandra Pirici a primit un rol in filmul "Youth Without Youth" regizat de Francis Ford Coppola.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.