Reducerea la o treime a bugetului Cercetarii fata de anul trecut va intrerupe proiectul de readucere in tara a tinerilor cercetatori si va duce la concedierea a circa 40% din angajatii institutelor nationale din domeniu.
Peste 500 de sindicalisti din domeniul cercetarii au iesit ieri in strada pentru a-si arata indignarea fata de acordarea a numai 0,19% din PIB pentru domeniul in care ei activeaza, adica 1,1 miliarde lei pentru acest an. In timp ce Comisia Europeana a stabilit ca investitia in educatie si cercetare este una dintre cele mai importante masuri anticriza, Guvernul Romaniei a decis contrariul: tocmai pe motiv de probleme cu finantele, cercetarea a primit de trei ori mai putini bani decat in 2008 (cand a primit 0,54% din PIB), mentinand Romania pe ultimul loc in Europa in privinta banilor alocati cercetarii.

Sindicalistii care au participat la marsul de protest, numit ironic "Competitia Cercetarii stiintifice-Dezvoltarii Tehnologice 2009", au cerut mai multi bani de la bugetul de stat, manifestand in fata Ministerelor de Finante si al Educatiei si in fata Guvernului. Presedintele Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare-Proiectare din Romania, Radu Minea, ne-a declarat ca oamenii de stiinta romani vor picheta zilnic Parlamentul Romaniei, intre orele 8.30 si 11.30, pe toata durata dezbaterii bugetului de stat. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, le-a marturisit sindicalistilor ca spera intr-o rectificare bugetara in vara.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.