Oamenii de stiinta au descoperit un grup de substante chimice care au capacitatea de a proteja gena p53 – o gena antitumorala foarte importanta in prevenirea cancerului. Remarcabila descoperire ar putea conduce la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente pentru o varietate de cancere. Prin prevenirea distrugerii genei p53, noile tratamente ar putea opri evolutia tumorilor.
Cunoscuta drept “gardianul genomului”, gena p53 este distrusa sau inactivata in majoritatea cancerelor. Cercetatorii scotieni de la Universitatea din Dundee au descoperit o familie de substante care in viitor ar putea fi integrate in anumite medicamente, ce au ca efect blocarea unor enzime responsabile de marcarea genei p53 pentru distrugere sau inactivare.

Oamenii de stiinta au descoperit aceste substante, numite tenovine, dupa ce au investigat proprietatile unor compusi dintr-o baza de date ce cuprindea peste 30 000 de ingrediente ale unor medicamente.

Proiectul a avut aportul unui numar mare de specialisti, din mai multe domenii printre care biologie celulara, oncologie, biochimie, genetica si chimie.


Despre autor:

Healthy

Sursa: Healthy


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.