Amagiti cu contracte de munca avantajoase, asiaticii descopera ca trebuie sa lucreze 12 ore pe zi pentru bani putini. Trei dolari pe ora, cazare pe santier sau in camine infecte si norme de munca impovaratoare. Asta gasesc in Romania chinezii veniti sa caute mirajul Occidentului.

Dingxiang Lei are 38 de ani si este din Fushun, o provincie din China. Miner de profesie, a venit in Romania in cautarea unei vieti mai bune. „Cand am plecat din China ne-au spus ca vom fi platiti cu 3 euro pe ora.
Pentru noi era mult. Nu primim insa decat 3 dolari pe ora”, spune barbatul intr-o engleza aproximativa. Aceasta a fost prima lectie pe care chinezul a invatat-o in Romania.

„Nu e timp de vorba. Muncim”

Barbatul de 38 de ani lucreaza pe santier timp de 12 ore pe zi, asa ca ziua lui de munca incepe devreme. Dimineata isi face loc in metrou, printre miile de fete necunoscute, dintre care unele il privesc cu suspiciune. Insa nu e obisnuit sa se planga.

E disciplinat, corect si stie ca, intr-o tara straina, banii nu se castiga usor. Spune ca din truda lui si a celorlalti muncitori chinezi s-au ridicat zeci de blocuri de lux in Bucuresti. Pe santier lucreaza in echipa cu romanii, dar si cu alti chinezi. Lucru multumitor intrucat are cu cine schimba o vorba-doua.

Pe santierele romanesti muncesc mii de chinezi

Despre muncitorii romani nu are lucruri rele de zis, chiar daca, pentru acestia, el este unul dintre „chinezoii de pe santier”. Crede ca printre caramizi, lopeti si sudoare, limba nu mai conteaza. „Nu e timp de vorba. Muncim”, explica Dingxiang.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.