Sistemul sanitar din Romania e la pamant - nu avem aparate performante in spitale, bolnavii stau cate doi in pat si oamenii mor pe capete chiar sub privirile medicilor. Doua cazuri petrecute la finalul saptamanii trecute socheaza din nou.
La Spitalul din Comanesti, o femeie gravida si fatul pe care il purta au murit pe masa de travaliu. La acest spital exista un singur medic care asigura si urgentele si consultatiile ginecologice. In acel moment insa, doctorul nu se afla in spital. Potrivit Realitatea, femeia de 33 de ani se afla la a doua nastere si a venit la spital cu trenul. Spre seara au inceput contractiile si pentru ca dilatarea nu era suficient de rapida, asistentele i-au administrat o pastila. In acel moment femeia a intrat in convulsii si la scurt timp a murit. Rudele sunt revoltate de ce s-a intamplat si spun ca au fost anuntate de decesul femeii abia dupa trei ore.

  • Sotul: "- Ce v-a spus asistenta? - Ca a facut tot ce a fost omeneste, tot ce s-a facut! (...) A plecat de acasa cu trenul, nu avea dureri nimic, cu doua zile inainte a facut ecograf, i-a spus ca totul e normal!"
  • Cumnata: "Au urcat-o pe o masa, a spus ca-i vine sa vomite, a vomat si dupa ce a vomat a doua oara a lesinat si nu si-a mai revenit din lesin! (...) De ce nu inchid maternitatea daca nu sunt capabili sa asigure?"
  • SINCRON FRANCISC KANADIS, medic ginecolog Spitalul Comanesti: "Nu avea nicio durere, nicio... Am vorbit cu ea, am plecat lasand vorba la echipa de garda daca e ceva sa ma anunte! (...) Ginecolog sunt eu singur! (...) Toata ziulica, toata noaptea, sambata, duminica, de Craciun, de Pasti!"

Cu parere de rau trebuie sa admitem ca erorile din sistemul medical din Romania nu ne mai surprind. O femeie de 71 de ani a murit, miercuri seara, la Spitalul Judetean de Urgenta Satu Mare, dupa ce a fost purtata doua zile intre sectiile spitalului.

Cazul de la Satu Mare este similar cu cel din Slatina. Spre deosebire insa de barbatul din Slatina, care a murit dupa ce a fost purtat patru ore intre spitale, fara sa fie internat, femeia de 71 de ani din Satu Mare a fost plimbata doua zile intre sectiile spitalului fara ca personalul medical sa decida internarea acesteia. Femeia a fost vazuta de medicii de la Urgenta, dar si de cei de la cardiologie, insa in final a plecat acasa doar cu o reteta, desi starea ei de sanatate era una grava.


Comisia de control a ministerului Sanatatii a propus, dupa terminarea anchetei de la Spitalul Judetean din Satu Mare, sanctiuni administrative pentru seful Unitatii de Primiri Urgente si asistentii medicali implicati in cazul in care o femeie a decedat, dupa ce a fost purtata intre spitale.

Pentru medicul de specialitate medicina interna, care a asigurat garda unica pentru sectiile cardiologie si interne si nu a luat decizia internarii pacientei pe unul din locurile libere existente in sectia de interne si a trimis pacienta inapoi la UPU, decizie motivata prin lipsa paturilor libere, Comisia de control a Ministerului Sanatatii a propus ca managerul spitalului sa dispuna desfacerea contractului individual de munca.


Un batran de 82 de ani, din localitatea vasluiana Dumesti, a murit vineri, in fata unui cabinet medical, in timp ce astepta sa fie consultat de medic. Potrivit rudelor, Neculai Balan, era cunoscut cu probleme cardiace si de cateva zile se simtea foarte rau. Barbatul a mers, la inceputul saptamanii, la Spitalul Negresti, la medicul care il ingrijea. Doctorita nu era de garda, iar pacientul a fost chemat la cabinetul individual, situat tot in incinta spitalului.

Conducerea Spitalului Negresti recunoaste ca sectia interne este aglomerata si sustine ca doctorita nu putea spune unui bolnav daca poate fi sau nu internat, pentru ca nu era de garda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.