Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a declarat la Targoviste, ca procentul alocat domeniului pe care il reprezinta este insuficient, insa nu se astepta ca in acest an de criza fondurile alocate culturii sa fie mai mari.

"Au avut loc niste reduceri bugetare pentru cultura, dar oricum ramanem in aceeasi zona de 0,20% din PIB. Nu e o schimbare majora. In viziunea mea este un procent total insuficient, nu e o noutate, nu ma asteptam ca un Guvern ales intr-un an de criza sa faca o modificare tocmai in acest domeniu. Este o mare problema, care de 20 de ani ne apasa foarte mult pe toti consumatorii de cultura, creatorii de cultura, publicul larg. Este o filozofie bugetara care vine de departe si eu o consider gresita”, a declarat Paleologu.

El a mai spus ca Romania e "cam la coada Europei", in privinta bugetului alocat Culturii. "Trebuie sa comparam pe plan international ce se intampla si, o spun foarte deschis, suntem cam la coada Europei in ceea ce priveste proportionalitatea acordata culturii”, a afirmat ministrul.

Ministrul Culturii a adaugat ca vrea sa publice o “carte neagra a patrimoniului”, in care sa arate cat de mare este nevoia de fonduri pentru acest domeniu, subliniind ca este gresita ideea ca activitatile culturale nu pot aduce bani la buget.

“Vreau sa initiez un proiect de publicare a unei carti negre a patrimoniului in Romania, pentru ca avem de-a face cu o situatie de criza majora. Nu dateaza de ieri de azi. Poate ca doar s-a agravat in ultima vreme, pentru a avea o viziune clara despre necesitatile de bani pentru intretinerea patrimoniului si valorificarea patrimoniului. Este vorba despre o lupta de durata lunga. Nu-mi fac iluzii ca voi face miracole in urmatoarele luni. Nu despre asta este vorba, ci este vorba de a prezenta un tablou general, un deviz aproximativ, ca instrument de obtinere a unor fonduri superioare in urmatorii ani", a spus Theodor Paleologu, potrivit NewsIn.

El a adaugat ca si cultura este "un domeniu care aduce bani". "In viziunea mea, cultura este un domeniu care aduce bani si este gresita ideea ca activitatile culturale nu fac decat sa inghita bani”, a incheiat ministrul.
Bugetul Ministerului Culturii este in acest an de 1,13 miliarde lei (0,2% din PIB).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.