In Neamt, actuala criza financiara, care a acutizat saracia deja existenta de ani de zile la nivelul judetului, si-a gasit solutionarea, cel putin partial, prin intermediul donarilor de sange. In anii anteriori si cu predilectie in cel care tocmai a trecut, nu era luna in care sa nu se vorbeasca de lipsa sangelui necesar pentru transfuziile care trebuiau facute in cursul interventiilor medicale.
Reprezentantii centrelor de transfuzie din judet se plangeau frecvent ca stocurile de sange erau la zero din cauza lipsei de donatori, iar medicii din spitale, pusi in imposibilitatea de a le salva vietile pacientilor aflati in stare grava, apelau la rudele acestora, ajungand deseori sa le implore sa mearga si sa doneze sangele necesar pentru transfuziile de rigoare. La ora actuala insa, situatia a ajuns sa se situeze exact la polul opus. Criza de sange a fost rezolvata de criza financiara. Aceasta a facut ca sute de persoane din judet, aflate la limita extrema a lipsurilor, sa se calce efectiv in picioare la usile centrelor de transfuzii sanguine, in dorinta de a-si dona sangele pentru mancarea de zi cu zi. Centrele de transfuzie sanguina din Neamt au ajuns sa fie pur si simplu asaltate zilnic de zeci de donatori si, de cele mai multe ori, fac fata solicitarilor cu mare greu. La centrul din Piatra Neamt s-au prezentat, doar pe parcursul ultimelor doua saptamani, mai mult de 600 de persoane dornice sa-si doneze sangele, ceea ce inseamna peste 40 de donatori pe zi. Conform statisticilor, au fost insa si zile in care aglomeratia a fost extrema, iar asistentele medicale au fost nevoite sa stea peste program pentru a recolta sange de la cei 60, chiar 70 de donatori care se inghesuiau la usile laboratoarelor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.