Tu ca ziarist, ai inghiti povestea asta pe care ne-o vindeti noua azi?

M.J. Asta este o chestiune reala, asa s-a intamplat.

Am inteles ca ati fost legati la ochi, nu ati putut vorbi intre voi. De unde stiti ca a fost Munaf tot timpul alaturi de voi?

M.J. Pentru ca am fost toti dusi acolo.

Cand veneau sa va aduca mancare, de exemplu, nu puteau sa-l ia de acolo?

M.J. In momentul eliberarii am fost toti patru.

Ovidiu, spuneai ca-ti faci propria ancheta. Care sunt dubiile tale? Ai propria ancheta? Si ca vrei sa ajungi la niste concluzii si in urma acestor concluzii, posibil sa te retragi din presa.

O.O. Eu am scris in februarie-martie foarte multe articole si o parte dintre ele se refereau la anumite servicii speciale. Prin capul meu in toata perioada asta, au trecut tot felul de scenarii. Asa cum si voi aveti scenariile voastre, ipoteze. E problema mea, ma priveste si trebuie sa clarific anumite lucruri, iar asta va lua timp. Nu pot acum sa fac speculatii si nici declaratii. Daca veti avea timp sa cititi ceea ce am scris, veti intelege.

Ovidiu, te rugam sa ne ajuti sa intelegem. Poti sa spui ca nu ai voie de vorbesti sau ca nu doresti, e alegerea ta.

O.O. Eu nu pot sa comentez mai mult de atat.

Marie Jeanne, am inteles ca inainte de plecare, ai fost singura care ai scris un testament. Daca este adevarat? Si daca ti s-a cerut sa-l scrii sau a fost alegerea ta? Si de ce colegii tai nu au facut-o?

M.J. Nu era un testament. Nu mi-a cerut nimeni sa scriu. Erau niste ganduri ale mele, pur si simplu, erau scrise pe o foaie de hartie si lasate prietenului meu. Nu mi-am facut testament. Nici nu am plecat cu astfel de ganduri! In orice caz, cand pleci intr-o zona de conflict, sti ca... se poate intampla orice.

Era vorba in acele ganduri si de averea ta, cui i-o lasi, si asa mai departe?

M.J. Nu, pentru ca nu exista practic, averea mea.

'N-am stiut ca port tricoul lui Munaf>>

Marie Jeanne a recunoscut mai devreme ca, cu multa vreme inainte de a pleca in Irak, 'am citit in presa din Romania, in special presa de investigatii, despre afacerile ilegale ale lui Omar Hayssam>>. Voi, atat tu cat si Ovidiu, fiind jurnalisti pe investigatie, in aceste conditii, nu vi se pare ciudat ca ati acceptat sa plecati in aceasta documentare sponsorizati de un personaj controversat la data respectiva?

M.J. Inca odata spun. Chestiunea cu sponsorizarea este relativa. Banii puteau fi returnati pentru ca nu era vorba despre o suma importanta. Dar, de la o suspiciune de activitate ilegala in zona economica si pana la altceva e cale lunga. Nimanui nu-i trece prin cap un scenariu de felul acesta, cum l-am auzit dupa eliberare. Deci, nu cred ca vreunul dintre voi nu s-ar fi putut gandi la asa ceva. Personal, nu m-am gandit, recunosc.

Sunteti constienti de prejudiciile pe care le-ati adus statului roman? Si daca da, regretati acest lucru?

M.J. Personal, mi-am cerut iertare presedintelui Basescu pentru ca l-am pus in situatia in care l-am pus. Pentru ca m-am dus acolo pentru o ambitie profesionala. La urma aceasta este legata de fiecare persoana in parte. Si de la o ambitie profesionala s-a ajuns ca o tara intreaga sa treaca prin ce am trecut, practic, cu totii.

Dupa momentul eliberarii voastre, inainte de a fi preluati din custodia autoritatilor romane, ati stat si in custodia autoritatilor americane?

M.J., O.O. si S.M. In custodia autoritatilor americane nu am stat nici o clipa.

Daca Munaf te-a ajutat in achizitionarea masinii? Cum a ajuns tricoul lui Munaf pe tine?

M.J. Munaf nu m-a ajutat in achizitionarea masinii si cel care era pe mine nu am stiut ca este tricoul lui.

Cine credeti ca poarta o vina importanta in aceasta rapire?

S.M. Eu astept cu interes un raspuns la aceasta intrebare din partea oficialitatilor. Banuiesc ca exista o ancheta si se va stabili, se va anunta, nu pot sa-mi dau seama cine anume.

Cine este vinovat din punctul dumneavoastra de vedere?

S.M. Pot sa spun ca eu sunt primul vinovat pentru faptul ca am ajuns in Irak.

In afara de cei care v-au preluat, pur si simplu, si v-au dus in acea grota. Daca exista si alte persoane...?

S.M. Pentru noi a fost un soc cand am iesit afara sa aflam ca toata rapirea noastra a fost o urzeala din tara, cu Omar, cu Munaf. Munaf a stat cu noi, plangea acolo, in acel beci. Deci este foarte greu sa cred ca un om poate sa se autosupuna unui asemenea tratament. Nu va puteti imagina cum a fost acolo.

Daca sunteti convinsi ca cineva ar trebui sa fie pedepsit pentru aceasta rapire?

S.M. Tare ne dorim acest lucru. Daca exista cineva, sa fie prinsi si pedepsiti.

Am inteles ca rapitorii s-au purtat destul de omeneste cu voi. Totusi a fost o inregistrare pe Prima in care Marie Jeanne spunea: "mi-e rau si nu-mi aduc medicamente".

M.J. Nu era alegerea mea ce sa spun in inregistrari. Doi la mana, Ovidiu a fost chiar batut si amenintat cu arma la un moment dat, rau de tot, pentru ca nu a respectat niste reguli.

Ce va face in cazul in care rezultatul anchetei sale proprii va fi diferit de cel prezentat oficial de autoritati?

O.O. Depinde de rezultat. Nu stiu sa va spun acum sigur. Voi hotari in acel moment.

Din ce an il cunosti pe Omar Hayssam si in ce context?

M.J. Acum doi ani, dintr-o deplasare oficiala, Tunisia-Algeria.

Pana acum nu a fost vorba de nici un fel de violenta din partea rapitorii, iar apoi vine Marie Jeanne si spune ca Ovidiu a fost batut cu pusca. V-au batut sau nu?

O.O. Eu nu am vrut sa comentez acest moment, am spus ca au fost niste momente tensionate. Intr-adevar, am fost batut. Mai mult de atat nu pot sa va spun.

'Asteptam sa vina sa ne omoare>>

Pe 25 aprilie, postul Prima TV a primit o inregistrare din partea teroristilor. Era un mesaj dramatic acolo. Sorin plangea si spunea ca va fi omorat primul daca Romania nu-si retrage trupele, iar Marie Jeanne spunea ca acest mesaj sa fie transmis pe postul dumneavoastra de televiziune si pe celelalte canale media. Cum vedeti aceasta situatie si cum comentati, atitudinea postului Prima TV si a celorlate televiziuni de a nu face public acest mesaj?

M.J. Eu una nu pot sa va spun decat ca a fost o decizie luata dupa ce s-au consultat cu niste oameni care stiau despre ce vorbesc. Daca nu au dat mesajul au stiut ei de ce nu l-au dat. Nici o clipa nu ma indoiesc ca, colegii mei de la Prima au facut tot ce au putut ca sa ma ajute. Exista diverse informatii pe care, poate, doar ei le-au avut. Ei au stiut cum sa reactioneze in anumite situatii ca sa nu inrautateasca si mai mult lucrurile.

Pentru ca postul Prima TV nu a transmis mesajul, atunci au spus ca atitudinea lor fata de voi se va schimba. Ati simtit lucrul acesta?

M.J. Dupa ce au facut inregistrarea cu Sorin, nici nu am stiut ce se va intampla cu noi. Asteptam sa vina sa ne omoare.

Ovidiu a fost batut pentru ca a fost considerat spion si cand a fost batut?

O.O. In acel moment, cand l-au imbracat pe Sorin in acel costum, s-a intamplat acest episod. Nu pot sa comentez mai mult de atat, intelegeti ca putem pune in pericol viata unor persoane.

Faptul ca te considerau spion are legatura cu bataia?

O.O. Nu stiu. Eram putin mai solid, poate, decat ei si din cauza asta le-a fost frica... Eu nu am recunoscut nici o clipa ca stiu limba engleza. Poate si din cauza asta.

Cate inregistrari au existat?

M.J. Cred ca au fost cu totul vreo cinci, mesaje video si a mai fost mesajul audio catre postul Prima TV.

In ce conditii a fost facut mesajul audio?

M.J. In aceleasi conditii ca si inregistrarile video, s-au facut imediat dupa dupa una din inregistrari.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.