'Restul e tacere', filmul lui Nae Caranfil care reconstituie momentul realizarii primului film romanesc de lung metraj, intra in cursa pentru premiile Gopo din postura de favorit, dupa ce a adunat nu mai putin de 14 nominalizari, printre care pentru Cel mai bun film, Cea mai buna regie, Cel mai bun scenariu de lung metraj.
Al doilea mare favorit al Premiilor Gopo, eveniment aflat la a 3-a editie, 'Boogie', filmul regizat de Radu Muntean care a fost selectionat in sectiunea Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de la Cannes, a primit nominalizari la 11 categorii.

Intre favorite se numara si ', filmul lui Radu Gabrea, 'Nunta muta', debutul in regia de film al lui Horatiu Malaele, care a obtinut 8 nominalizari. Filmul 'Supravietuitorul', al lui Sergiu Nicolaescu, va concura pentru Premiul Gopo pentru Cel mai bun montaj, anunta organizatorii evenimentului.

Dragos Bucur, Alexandru Potocean, Cosmin Selesi si Marius Florea Vizante sunt cei patru actori nominalizati la categoria Cel mai bun actor intr-un rol principal, pentru rolurile din filmele 'Boogie', 'Schimb valutar', respectiv 'Restul e tacere'.

Anamaria Marinca revine in lista nominalizarilor Gopo din acest an pentru Cea mai buna actrita intr-un rol principal, cu rolul Smaranda Ciocazanu din 'Boogie'. Tanara actrita Meda Victor primeste si ea o nominalizare pentru rolul de debut din 'Nunta muta', iar Ioana Iacob pentru rolul Alfa Sigrid Binder din 'Cocosul decapitat'.

Premiul Gopo pentru Cel mai bun scurt metraj va fi disputat in 2009 de 'O zi buna de plaja', castigatorul Ursului de Aur la editia de anul trecut a Festivalului de la Berlin, 'Alexandra', in regia lui Radu Jude, dar si de doi concurenti-surpriza: 'Palmele', filmul regizat de George Chiper si premiat in 2008 la Festivalul International de Film Studentesc CineMAiubit, respectiv ''Cucul', o co-productie romano-maghiara in regia Ceciliei Felmeri, absolventa a Universitatii „Sapientia” din Cluj-Napoca.

Competitia de la categoria destinata filmelor documentare este foarte stransa in acest an: cele patru filme ramase pe lista dupa jurizare sunt 'Constantin si Elena', castigatorul Premiului First Appearance la Festivalul International de Film Documentar de la Amsterdam, 'Podul de Flori', filmul lui Thomas Ciulei, dublu premiat la festivalul goEast (Germania), 'Nunti, muzici si casete video' in regia lui Tudor Giurgiu, primul film co-produs de HBO Romania, si Testimonial, impresionanta marturie a lui Razvan Georgescu realizata in parteneriat cu ZDF / Arte.

Juriul categoriei Cel mai bun film european, alcatuit din criticii de film Viorica Bucur, Tudor Caranfil, Alexandra Olivotto, Stefan Dobroiu si Florin Barbu, a nominalizat la Premiul Gopo patru dintre cele 43 de filme distribuite pe marile ecrane din tara in 2008: castigatorul Palme d’Or 2008, In clasa, filmul de succes al lui 'Marjane Satrapi', 'Persepolis', cel mai recent lung metraj semnat Jiri Menzel, savurosul In slujba regelui Angliei, si multi premiatul 'De partea cealalta', regizat de Fatih Akin.

Cea de-a treia editie a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 2 martie 2009, in Bucuresti, la Studio Fratelli. Evenimentul este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.

Trailerul filmului "Restul e tacere"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.