Un „Car cu boi” a fost adjudecat duminica pentru 160.000 de lei. Nimeni nu a licitat insa pentru „Golf” de Theodor Pallady.
Licitatia sustinuta duminica dimi­neata de catre Casa Goldart a fost mult mai putin palpitanta decat parea din anuntul cu lucrarile ce vor fi date spre vanzare. „Car cu boi” de Nicolae Grigo­rescu a fost cea mai importanta achizitie, adjudecata la un pret de nimic daca te iei dupa expertii casei de licitatii, care au stabilit un pret estimativ de 170.000-200.000 de lei, dar la un cost foarte mare daca te iei dupa cu­noscatorii pietei. „A fost un pret enorm pentru dimensiunea de 9,1 x 23,4 centimetri, pentru ca ajunge la apro­xi­mativ 47.000 de euro cu taxe afe­rente, mai ales ca lucrarea nu e re­pre­zentativa.

Lucrari de genul asta a facut sute, pentru ca el a avut scoala cu ateliere in care lucrau mai multi artisti”, explica colectionarul George Par­soaga pentru Cotidianul.

Cu un pret de pornire de 143.000 de lei, licitatia s-a jucat intre doi cumparatori cu pauze mari si ridicari de carton cu o fractiune de secunda inainte de adjudecare. Noul posesor al tabloului de Grigorescu nu a fost prezent la licitatie, ci a fost reprezentat de o dom­ni­soara preocupata sa-si pastreze ano­ni­matul, care s-a ridicat si a iesit in graba imediat dupa incheierea licitatiei. Dintre cele trei mari lucrari care au trezit interesul publicului la aceasta licitatie, doua nu au fost adjudecate, si anume „Golf” de Theodor Pallady, care a avut un pret de pornire de 90.000 de lei, si „Peisaj” de Abcar Baltazar, cu un pret de 20.000 de lei. Cea mai buna vanzare a Casei Goldart de duminica dimineata a fost o lucrare sem­nata de Pan Ioanid, „Femeie in interior”, estimata la 4.400 de lei si adju­decata cu 7.500 de lei. „Nud se­zand” de Lucian Grigorescu a fost vandut pentru 8.000 de lei, iar „Padurea de mesteceni” de Rudolf Schweitzer-Cumpa~na a fost dat, tot pentru 8.000 de lei, celui care a con­tra­­licitat pentru „Car cu boi”, dar a pierdut.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.