Un baiat roman in varsta de 15 ani a fost agresat miercuri la Florenta de doi italieni in varsta de 17-18 ani, din cauza cetateniei sale, relateaza La Repubblica in pagina sa electronica.

"Sunteti romani?", i-au intrebat agresorii pe baiat si pe doi prieteni ai sai, care asteptau autobuzul dupa ore. "Da, de ce?", a raspuns el. Cei doi italieni i-au batut si i-au impins in strada, pentru a fi calcati de masini. Baiatul a primit un pumn in fata. Un barbat, tot italian, a intervenit si i-a pus pe fuga pe agresori, astfel ca cei trei romani au reusit sa scape. Dar baiatului in varsta de 15 ani ii este frica sa se intoarca la scoala, de teama sa nu ii intalneasca din nou pe drum pe agresori.

Romanul, care a petrecut doi ani intr-un orfelinat din Bucuresti, inainte de a veni la mama sa, in Italia, a spus ca italienii care l-au batut pareau a fi vagabonzi, nu sunt elevi sau studenti. Politia a lansat o ancheta in acest dosar, informeaza NewsIn.

Incidentul se inscrie intr-un val de atacuri rasiste, dupa mai multe violuri comise de imigranti romani in Italia.

O macelarie apartinand unui roman din Guidonia, unde patru romani au fost arestati pentru violarea unei tinere si agresarea prietenului ei, a fost atacata in noaptea de miercuri spre joi, cu o bomba artizanala. Explozia, produsa cu putin inainte de miezul noptii, a spart geamurile macelariei, dar nu a provocat victime. Politia a lansat o ancheta.

In noaptea de marti spre miercuri, un grup de persoane a aruncat cu sticle incendiare barul unei romance din aceeasi localitate.

De asemenea, mai multi demonstranti neofascisti au atacat patru romani si cinci albanezi in Guidonia, iar, mai multi manifestanti au incercat sa il linseze pe unul dintre cei sase romani arestati pentru violul de la Guidonia.

In plus, romanii arestati la Guidonia ar fi fost batuti in inchisoare de autoritati, relateaza La Repubblica.
Autoritatile italiene au cerut populatiei din Peninsula sa nu invinovateasca intreaga comunitate romana din Italia pentru aceste incidente. "Sa nu facem greseala de a generaliza si de a crede ca toti romanii comit astfel de infractiuni. Greselile si vina unei singure persoane nu trebuie generalizate la popoare intregi sau la comunitati intregi. A face acest lucru este o greseala culturala", a declarat primarul Romei, Gianni Alemanno.

Cu toate acestea, tot ziarul la Repubblica titra in cursul zilei de ieri: “Romanii si albanezii sunt cei mai temuti dintre imigranti”. 40,7% dintre italieni se tem cel mai mult de romani, in timp ce pentru 33,3% dintre italieni, albanezii sunt cei mai de temut, scrie ziarul italian citand un sondaj Eurispes.

Ministerul Afacerilor Externe si-a exprimat insa preocuparea profunda fata de actele xenofobe la adresa romanilor din Italia, aparute in urma unei infractiuni comise de un grup de romani in Guidonia, si a subliniat ca numai aproximativ 0,3% dintre romanii de acolo sunt arestati sau condamnati.

Potrivit statisticilor MAE, in Italia traiesc peste un milion de persoane cu cetatenie romana. Raportat la aceasta comunitate, doar 0,278 % romani sunt arestati sau condamnati. "Adevarata contributie a comunitatii de romani la societatea italiana este munca cinstita, care asigura aproximativ 1% din PIB-ul Italiei si taxe la bugetul acestei tari", a subliniat MAE.

Ministerul roman a dat asigurari ca urmareste indeaproape, inclusiv prin intermediul ambasadei de la Roma, evolutiile din Italia, acordand o atentie speciala comunitatii de romani, si face demersurile necesare pe langa autoritatile italiene pentru a impiedica extinderea unor comportamente xenofobe, care doar ar grava situatia si ar afecta si mai multi oameni nevinovati. In aceste conditii, Ministerul roman de Externe a lansat un apel public la responsabilitate, toleranta si respect reciproc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.