Mariana Campeanu, fost ministru al Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, a declarat, joi, ca acordarea unei pensii minime ar insemna, de fapt, acordarea unui ajutor social, ceea ce ar transforma Romania intr-o tara de asistati, transmite NewsIn.

Fostul ministru liberal a afirmat ca statul nu trebui sa intervina intr-un sistem bine pus la punct cum este cel al pensiilor, transmite NewsIn.

"Introducerea acelei pensii minime nu are nicio legatura cu cuvantul pensie. Pensia inseamna un drept al unei pesoane obtinut pe baza muncii lui si a contributiilor. A introduce un artificiu, de fapt, un ajutor social – acordare unei sume de bani unor persoane, fara a contribui, fara a munci –, mi se pare, pe langa o atacare a unui sistem foarte bine pus la punct si bazat pe dreptate, inseamna pur si simplu sa transformam Romania intr-o tara de asistati", a spus ministrul in cadrul unei conferinte de presa de joi de la Cluj, adaugand ca sistemul de pensii si cel care reglementeaza ajutorul social nu trebuie amestecate.

Campeanu a spus ca sistemul public de pensii, bazat pe Legea 19/2000, este unul foarte exact, care nu trebuie modificat.

In ceea ce priveste ideea de inghetare a pensiilor, Campeanu si-a exprimat speranta ca pensionarii nu vor fi sacrificati pentru a doua oara in contextul unei crize economice nationale.

"Eu sper, in continuare, ca acest Guvern va lua totusi o decizie buna si nu se va salva problema economica a Romaniei, a doua oara, pe seama pensionarilor. Acum se pune din nou problema inghetarii pensiilor, deci ar fi a doua oara cand pe seama pensionarilor se incearca o rezolvare economica", a mai spus Campeanu.

Fostul ministru liberal sustine ca, dupa 1990, toate inchiderile de intreprinderi, toate disponibilizarile, au fost rezolvate prin trecerea la pensie inainte de varsta, ceea ce a rezultat in cresterea numarului de pensionari de la 2,5 milioane la 5.5 milioane in intervalul 1989-2008.

Mariana Campeanu a fost prezenta joi, la Cluj-Napoca, pentru a se intalni cu senatorul PNL de Cluj, Marius Nicoara, candidat la Primaria Cluj-Napoca, si cu pensionarii clujeni. Cei doi au inventariat problemele acestei categorii sociale, iar Nicoara a promis rezolvarea lor, in masura in care va ajunge primar si ii intra in competenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.