Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat joi ca bugetul invatamantului pe 2009 va primi 6% din PIB, inclusiv veniturile proprii, precizand ca, in privinta majorarilor salariale, acestea vor fi legate de "criteriile de performanta"

"Am respectat legea. Avem un buget, impreuna cu veniturile proprii, de 6% din Produsul Intern Brut. (...) Referitor la majorarile salariale, va trebui sa gasim o formula si sa legam criteriile de performanta de bugetul Educatiei, pe de o parte. Pe de alta parte, trebuie sa tinem seama ca suntem intr-un an de criza si capitolul de Investitii este dimensionat asa cum se cuvine, nu numai pentru ca este an de criza, dar pentru ca sistemul chiar are nevoie in continuare de foarte multe investitii", a declarat Andronescu, joi, la Realitatea TV

Anterior, ministrul Educatiei a afirmat in mai multe randuri ca va include cresterile salariale in proiectul de buget, dar ca se gandeste la o salarizare diferentiata in functie de performante. "Criteriile vor fi stabilite de o echipa mixta de lucru, urmand sa se aplice, experimental, din semestrul II al anului scolar in curs si, din anul scolar 2009-2010, la nivel national. Aceste criterii au ca scop cresterea performantelor sistemului simultan cu alocarile salariale mai mari, potrivit legii", a spus Andronescu.

In aceasta saptamana, surse oficiale au confirmat ca guvernul ar putea propune, in proiectul bugetului pe 2009, inghetarea salariilor bugetarilor pentru cel putin sase luni, iar majorarea salariilor profesorilor ar urma sa fie facuta abia din septembrie, in trei transe de cate 10%, pana la sfarsitul anului.

Sindicalistii au amenintat ca vor declansa greva generala daca salariile cadrelor didactice nu vor fi creste in conformitate cu Legea 221/2008, potrivit careia, scazand majorarile acordate deja de fostul guvern, ar trebui sa fie marite cu aproximativ 33%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.