Punctul de pensie ar putea creste in 2009 la 43,3% din salariul mediul brut pe economie, majorarea urmand sa fie aplicata in doua transe - 3% in aprilie si 2% in octombrie, iar bugetul Educatiei ar putea fi de maximum 5,5% din PIB, au declarat pentru NewsIn reprezentanti ai Executivului

Acestea sunt variantele care se discuta in sedinta de Guvern, dupa ce decizia a fost luata de principiu in sedinta coalitiei care a avut loc in noaptea de miercuri spre joi.

Potrivit acelorasi surse, Guvernul intentioneaza sa respecte angajamentul privind majorarea punctului de pensie la 45%, dar in functie de evolutia ulterioara a economiei. Majorarea puctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie ar insemna o crestere a pensiilor cu circa 9%.

In prezent, punctul de pensie este 697,5 lei si reprezinta 41% din salariul mediu brut de 1.693 lei, luat in calcul de actualul guvern pentru fundamentarea bugetului. Ultima majorare a pensiilor a avut loc in luna octombrie 2008, cand punctul de pensie a fost majorat la 45% din salariul mediu brut de anul trecut, de 1.550 lei.

Excedentar pana in octombrie 2008, bugetul asigurarilor sociale de stat a trecut pe deficit in noiembrie, cu un minus de 604 milioane lei. In acest an, dezechilibrul s-ar putea adanci si mai mult, analistii grupului Citi estimand, recent, ca deficitul bugetului de pensii va ajunge la 2% din PIB in 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.