Zeci de gospodarii si sute de hectare de teren agricol din Gorj si Mehedinti au fost inundate in urma ploilor abundente din ultimele 24 de ore.

Din Gorj, cea mai afectata localitate este satul Paltinu, din comuna Negomir, relateaza NewsIn. Sute de locuitori din alte patru comune ale judetului au avut de suferit de pe urma inundatiilor care s-au produs in noaptea de miercuri spre joi. Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Gorj, au fost afectate de inundatii comunele Calnic, Telesti, Negomir si Catunele.

In comuna Negomir, situata in sudul judetului, au fost inundate 37 de gospodarii, atat curti, cat si anexe gospodaresti. In comuna Calnic, au fost inundate patru curti, iar in comuna Telesti au fost afectate13 curti si doua gospodarii. La Catunele, apele au inundat zece curti.

Potrivit datelor furnizate de Centrul Operational Judetean din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Gorj, viitura a afectat in comuna Negomir si aproximativ o suta de hectare de teren agricol.

Primarul comunei Negomir, Ion Gruescu, a dispus evacuarea tuturor gospodariilor aflate in calea viiturii.
Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a transmis, joi la pranz, o avertizare de cod portocaliu pentru raul Jiu, in aval de confluenta cu Motrul si la confluenta cu Dunarea din judetul Dolj, care este valabila pana vineri, la ora 18.00.

INGHA se asteapta la propagarea viiturilor formate anterior, cu situarea nivelurilor peste cotele de atentie si cotele de inundatie.

Specialistii mentin, totodata, codul galben pe raurile Jiu (sector Rovinari - confluenta cu raul Motru) si afluentii sai Motru si Cosustea (judetele Gorj si Mehedinti).

Alte zeci de gospodarii dar si sute de hectare de teren agricol au fost afecatate si in judetul Mehedinti, iar circulatia pe DN 67, spre localitatea Obarsia Closani, a fost blocata joi, din cauza unei alunecari de teren.

Alunecarea de teren s-a produs pe o distanta de 300 de metri, la km 56+850.

Potrivit ISU Mehedinti, in comuna Brosteni au fost inundate 360 ha de teren agricol si 210 ha pasuni si fanete, in comuna Cazanesti au fost inundate 208 ha teren agricol si 328 ha pasuni si fanete, in comuna Corcova au fost inundate 120 ha teren agricol si 30 ha pasuni si fanete. De asemenea, trei curti au fost inundate in comuna Ilovat.

Ploile au produs pagube si in municipiul Drobeta Turnu Severin, unde aproape 20 de gospodarii au fost inundate, apa fiind scoasa de pompieri cu ajutorul unor motompe.

"Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Drobeta a intervenit cu patru ofiteri, 35 subofiteri, un autoturism de teren, patru autocamioane, patru autospeciale si sapte motopompe, pentru inlaturarea efectelor produse de inundatii atat in municipiul nostru, cat si in alte localitati afectate si, impreuna cu S.G.A. Mehedinti, monitorizeaza in continuare evolutia fenomenului, precum si atingerea cotelor de aparare la inundatii, pe raul Motru”, a precizat purtatorul de cuvant al ISU Mehedinti, sg. maj. Ramona Nistor.

Probleme sunt si pe DN 57, la circa un kilometru de localitatea Dubova spre Svinita, unde au avut loc surpari. Echipe specializate de la SDN Orsova - Districtul Eselnita actioneaza in zona pentru deblocarea drumului cu o wola si patru muncitori, traficul desfasurandu-se pe un singur sens de drum.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.