Principalul rezultat al discutiei purtate cu arhiducele Dominic Habsburg-Lothringen, actualul proprietar al castelului si domeniului Bran, este prezervarea muzeului, a declarat ministrul Culturii, Theodor Paleologu, joi, dupa intalnirea cu acesta

"Maine ne vom duce la Bran pentru a discuta cu primarul si cu directorul institutiei. Am cerut ca problema castelului Bran sa fie pusa si pe ordinea de zi a guvernului. Negocierile continua, in aceasta discutie am stabilit doar cadrul general, pentru ca problema priveste si Guvernul Romaniei, ca si autoritatile locale, nu e doar o responsabilitate a Ministerului Culturii. Sper ca acest caz, concret, sa devina un exemplu pozitiv in ceea ce priveste valorificarea patrimoniului", a declarat Paleologu la finalul discutiilor cu Dominic de Habsburg, privind viitorul castelului, relateaza NewsIn.

Potrivit lui Paleologu, exista, teoretic, trei variante: un parteneriat pe termen lung intre stat si familia Habsburg, achizitionarea castelului de catre stat si, cazul nefericit, retragerea muzeului, adica inchiderea lui pentru public.

Atat ministrul Culturii, cat si actualul proprietar al castelului si domeniului Bran, au afirmat ca agreeaza varianta unui parteneriat pe termen lung.

Arhiducele Dominic de Habsburg a declarat miercuri, intr-un interviu acordat NewsIn, ca nu intentioneaza sa asocieze in viitor castelul Bran cu brandul Dracula, datorita caruia este cunoscut in lume. In plus, actualul proprietar a mai spus ca, desi a avut propuneri de cumparare a Castelului Bran, intentia sa este de a dezvolta potentialul turistic al domeniului, nu de a-l vinde.

Castelul Bran, a carui prima atestare documentara dateaza din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania.

In mai 2006, castelul si domeniul Bran i-au fost retrocedate arhiducelui Dominic Habsburg-Lothringen. Ministrul Culturii si Cultelor de la acea vreme, Adrian Iorgulescu, si Dominic de Habsburg au semnat un acord de administrare a castelului, care prevedea ca acesta ramane muzeu trei ani. Prin respectivul acord au intrat in posesia lui Dominic de Habsburg urmatoarele proprietati: castelul, Casa de ceai regina Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima reginei Maria si un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele doua lacuri din parcul castelului, cu o suprafata totala de 1.400 mp, si drumul de acces, de 1.650 mp.

Avocatii lui Dominic de Habsburg au facut la inceputul lunii decembrie 2006 o oferta de vanzare a Castelului Bran, in valoare de 60 de milioane euro, Consiliului Judetean Brasov. Presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu, a anuntat, in acel moment, ca vrea sa cumpere Castelul Bran de la Dominic de Habsburg, in acest sens urmand sa acceseze un imprumut de tip leasing pe o perioada de zece ani la o banca austriaca, in vederea acoperirii sumei de 60 de milioane de euro ceruta de proprietar.

Ministerul Culturii si Cultelor s-a opus, considerand ca suma este foarte mare.

Ulterior, Dominic de Habsburg a retras oferta facuta si a anuntat ca a angajat firma americana de investitii private Baytree Capital Associates, care va elabora un plan strategic de dezvoltare a Castelului Bran.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.