Criza financiara actuala si cresterea somajului nu sterg amenintarea deficitului de talente post-criza datorita imbatranirii populatiei.
Un studiu realizat recent de Manpower a previzionat pe termen lung o crestere a deficitului de talente, preconizand o crestere a nevoii de muncitori. Economistii sustin ca numarul de job-uri in sectorul servicii va creste cu cel putin 500 de milioane in perioada 2004 -2015, in timp ce in multe tari numarul de tineri ce vor intra pe piata muncii va scadea, datorita imbatranirii populatiei. Multe parti ale lumii se confrunta cu un risc economic crescut, motiv pentru care nu va exista forta de munca specializata necesara ocuparii job-urilor importante pentru sustinerea cresterii si dezvoltarii economice post-criza.

In momentul relansarii economiei, multe organizatii vor cauta sa inlocuiasca personalul disponibilizat in perioada de recesiune prin noi angajari, acest lucru trebuind a fi facut rapid pentru a mentine avantajul competitional. Trendurile pe termen lung, ca de exemplu cresterea dominanta a sectorului servicii, diminuarea populatiei active si deficitul de talente ce va rezulta in sectoarele cheie ale economiei vor impacta inevitabil imbunatatirea si cresterea economica.

In acelasi timp, este deja stiut faptul ca forta de munca feminina este insuficient utilizata pe piata muncii globale. Conform OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development – Organizatia pentru Cooperare si Dezvolatare Economica), doar 60% dintre femei in medie sunt angajate in tarile membre OECD. Pe de alta parte, „International Labor Organization” arata ca in anul 2007 rata de angajare a populatiei active la nivel global a fost de doar 49.1% pentru femei, comparativ cu 74.3% pentru barbati.

Manpower Inc., unul dintre liderii in domeniul serviciilor de resurse umane, a prezentat astazi un document numit ”Solutia sub-utilizata: Femeile si Criza Talentelor” in cadrul intalnirii anuale a Forumului Economic Mondial de la DAVOS, in calitate de partener strategic.

„Pentru a asigura cea mai buna sansa de succes in perioada post-criza la nivel mondial, angajatorii si guvernele trebuie sa priveasca inainte la provocarile de maine si sa exploreze noi metode de crestere a fortei de munca” subliniaza Barbara Beck, Presedinte Manpower EMEA, membra a „Women's Programme of the World Economic Forum.

„Rolul femeii pe piata fortei de munca a fost in ultima perioda pe agenda marilor corporatii si va trebui sa fie rezolvata,” spune Jeff Joerres, Manpower Inc. Chairman and CEO. „Unul din obiectivele noastre la Davos este sa cream un dialog in jurul impactului abordarii pozitive a folosirii acestui potential de talente.”

Documentul "Solutia sub-utilizata: Femeile si Criza Talentelor" demonstreaza ca una dintre solutii este implicarea mai mare a femeii pe piata muncii si in economie in general.

Astfel, Manpower sustine ca pentru a incuraja cresterea participarii femeii pe piata muncii globale, guvernele si angajatorii trebuie sa aiba dorinta de a face schimbari fundamentale. Structura inflexibila a muncii este cea mai mare bariera la nivel global privind accesul ridicat al femeii pe piata fortei de munca. In acest sens, angajatorii trebuie sa-si schimbe strategia de management al fortei de munca, prin cresterea gradului de flexibilizare a acesteia, pentru a putea asigura o balanta pentru femeile care au nevoie de un echilibru intre rolul lor la munca si cel in familie, facandu-le sa se simta motivate, provocate si increzatoare in oportunitatile job-urilor lor. In acest sens, trebuie valorificate rezultatele si cunostintele castigate, fata de timpul petrecut la birou. De asemenea trebuie oferita o cale prin care sa fie recompensata munca realizata printr-o structura flexibila corelata cu oportunitati de avansare in cariera.

“Flexibilizarea pietei fortei de munca este una dintre cheile de succes in economia de astazi. O solutie imediata este crearea de joburi cu o structura adaptata lumii contemporane si deci crearea unui mediu propice atragerii unui procent mai ridicat de femei pe piata muncii,” subliniaza Camelia Stanculescu, Director General al Manpower Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.