Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, vrea sa finalizeze, pana in aprilie, un proiect de lege prin care sa fie restructurate programa scolara si examenele din ciclul preuniversitar, urmand ca din 2010 numarul de probe de la bacalaureat sa se reduca, iar tezele cu subiect unic sa fie eliminate.
Andronescu a precizat ca doreste sa regandeasca programa scolara, motiv pentru care o comisie speciala a fost deja organizata in cadrul ministerului. "Asa cum am spus inca de la investire, dorim sa adoptam o programa care sa formeze competente, asa cum cere si Comisia Europeana. Ceea ce inseamna, implicit, si alt fel de examene", a explicat, pentru NewsIn, Ecaterina Andronescu.

Potrivit ministrului, de anul acesta se va lucra la programa scolara astfel incat aceasta sa fie redusa la cunostinte esentiale, care nu se perimeaza in timp. Revizuirea programei va insemna si reducerea numarului de discipline din ultimii ani de liceu, in functie de profilul ales. „Ne intereseaza o pregatire temeinica. Astfel, cineva care vrea sa se orienteze spre un domeniu umanist nu trebuie sa fie sufocat de programa prea densa din zona stiintifica si invers”, spune Andronescu.

Ministrul Educatiei se gandeste la simplificarea examenelor, pentru ca elevii sa poata invata si sa nu mai fie tentati sa copieze. „Sase probe la bacalaureat sunt prea multe. As vrea sa reducem numarul de probe, nu pot sa spun exact cate vor fi, pentru ca elevii sa se poata pregati temeinic, iar examenul sa fie unul cat se poate de serios”, a mai spus Andronescu.

In privinta eliminarii tezelor unice, Andronescu are cel putin doua argumente pentru aceasta masura. "Tezele nu isi vor mai avea sensul in noul curriculum. Oricum, nu prea vad sensul acestor examene care tin loc si de teza si de admitere la liceu", a precizat ministrul.

Cu toate ca nu considera eficient modul in care sunt organizate examenele nationale in prezent, Andronescu nu poate face nicio schimbare anul acesta. “Cu parere de rau, trebuie sa spun ca nu se vor face niciun fel de modificari in modul de organizare a examenelor din 2009, pentru ca legea cere ca metodologia dupa care au loc acestea sa fie aprobata cu un an inainte. Asta inseamna inclusiv ca subiectele pentru probele scrise de la bacalaureat vor fi publicate pe internet la 1 martie”, tine sa precizeze ministrul Educatiei.

Noul curriculum si metodologiile de examen vor fi gata pana in aprilie si vor fi propuse spre votare si discutare in comisiile de invatamant din parlament. Dupa aprobarea in parlament a proiectului de curriculum si a metodologiilor de examen, acestea vor deveni litera de lege. "Nu decid eu singura ce se va intampla la anul in educatie. Dar vreau ca propunerile ministerului pe care il conduc sa nu intarzie spre discutare si adoptare, pentru ca de la anul sa intre in vigpare", a subliniat ministrul Educatiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.