La cinci zile de la eliberarea din arest, Corneliu Iacobov continua sa fie de negasit atit pentru presa, cit si pentru apropiatii sai. Cel putin asa declara acestia din urma, care insa ar putea incerca astfel sa-l "menajeze" pe fostul patron al RAFO. La societatea Turistica, unde Iacobov isi are biroul, este liniste, iar angajatii spun ca nu stiu nimic despre seful lor. Ba, mai mult, de cind se afla in libertate, acesta nu a dat nici macar un telefon la firma.

Fosta sotie, Geanina Iacobov, a refuzat si ea categoric sa faca declaratii presei. Nici Andrei Serban, primarul statiunii Slanic Moldova, cumatru si prieten bun cu fostul patron al RAFO, care s-a aflat in sala de judecata cind Iacobov a fost adus in fata instantei, nu stia nimic despre soarta acestuia. "Va spun sincer ca nu ne-am intilnit. Azi-noapte m-am intors in tara, din concediu, si nici macar n-am discutat cu el. Abia astept sa ne vedem. Mi se pare corect, doar mi-e cumatru si prieten, sintem rude. Stiti cum e: indiferent cit de rau ai fi, nu poti sa te bucuri de raul cuiva, adica sa-ti doresti s-ajunga acolo. Numai cineva lipsit de caracter s-ar putea bucura de asa ceva", a declarat Andrei Serban.

Nu-i nici pe litoral

Desi detine mai multe domenii pe litoral, Corneliu Iacobov nu a fost vazut nici in aceasta zona. La complexul turistic de linga cetatea Histria, denumit "Paradisul lui Iacobov", nu e nici tipenie. "Am trecut aseara pe acolo si mi-au zis niste oameni de-ai mei ca nu au vazut nici o miscare de luni de zile", spune primarul comunei Istria, Ion Herdean. La Hotelul Scandinavia este la fel de liniste, si poate pe buna dreptate, deoarece nu mai e al lui Iacobov. Unitatea a fost vinduta in aprilie, desi era sub sechestru. Nici in Eforie Sud, unde bacauanul are o vila, nu a fost zarit deloc in ultimele zile.
Ancheta care il viza pe Iacobov a inceput anul trecut

La inceputul anului trecut, politistii au demarat o ancheta preliminara impotriva lui Corneliu Iacobov, care era acuzat ca ar fi prejudiciat statul cu 7.000 de miliarde de lei. Dosarul intocmit de politisti a fost preluat la scurt timp de procurorii Parchetului General, care primisera informatii noi de la serviciile secrete si Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor.

In septembrie 2004, procurorii au inceput urmarirea penala impotriva lui Corneliu Iacobov si a altor 18 persoane, implicate in afacerea "RAFO". Dosarul se referea la relatiile comerciale ale rafinariei din Onesti cu mai multe societati comerciale, printre care si VGB; modalitatile in care reprezentantii RAFO ar fi prejudiciat statul cu 3.000 de miliarde de lei, prin neplata unor taxe si inscrierea in actele contabile a firmelor care au cumparat combustibil de la RAFO si Carom. De asemenea, ancheta viza si modul in care Iacobov si Marian Iancu au preluat pachetul majoritar de actiuni la RAFO.

Pe 4 martie 2005, Corneliu Iacobov si fostul director general al RAFO, Toader Gaurean, au fost arestati sub acuzatiile de evaziune fiscala, delapidare si spalare de bani. Imediat dupa retinere, Iacobov a declarat, aratindu-si catusele: "Astea-s de la Basescu. Ce a dat, aia va primi!". Arestarea controversatului om de afaceri bacauan a stirnit o serie de reactii dure din partea sustinatorilor sai din PSD.Dupa aproape 100 de zile petrecute in arest, mai precis pe 27 mai, Iacobov si Gaurean au fost pusi in libertate. Motivul invocat de Curtea de Apel Bucuresti: lipsa probelor si a temeiurilor juridice care sa permita mentinerea lor in arest.

Tender, verificat de o comisie de medici

O comisie de medici desemnata de anchetatorii care instrumenteaza cazul "RAFO" va verifica daca omul de afaceri Ovidiu Tender a suferit intr-adevar un preinfarct, asa cum sustin doctorii de care il ingrijesc, la Spitalul Elias. Potrivit personalului medical, Tender a acuzat ieri o noua durere in piept. Tot atunci medicii au afirmat ca este posibil ca el sa fie externat in cinci-sase zile, insa la fel de bine exista si posibilitatea sa sufere un nou infarct. Potrivit unor surse din Spitalul Elias, acesta nu va putea fi chemat la viitoarele audieri fara avizul prealabil al cadrelor medicale care il au in grija.Ovidiu Tender este cercetat in dosarul "RAFO Onesti" alaturi de fostul proprietar, Corneliu Iacobov, fiind acuzat de complicitate la spalare de bani si complicitate la evaziune fiscala. Acesta urma sa se prezinte ieri pentru a doua oara la audieri.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.