Surse apropiate celor trei spun ca Gelaledin Nezir a intervenit personal pe linga ambasadorul Murad.

Un ofiter al Ministerului Apararii Nationale a intermediat obtinerea vizelor de Irak pentru cei trei jurnalisti. Informatia, care circula inca din timpul crizei, a fost confirmata in ultimele zile de mai multe surse. Numele cel mai des rostit este al lui Gelaledin Nezir, in acea perioada purtator de cuvint al MApN, care a si demisionat din aceasta functie la citeva zile dupa rapire.Potrivit unor surse apropiate grupului de ziaristi, purtatorul de cuvint al MApN din acea perioada, lt.-col. Gelaledin Nezir, ar fi intervenit personal la ambasadorul Irakului, Adel Murad, pentru ca misiunea diplomatica sa le dea viza de Irak.

Aceasta intrucit ambasada acorda foarte greu vize jurnalistilor.Cei trei ar fi apelat la Nezir dupa ce misiunea diplomatica irakiana a invocat diverse proceduri birocratice, ca justificare pentru a nu acorda viza.Nezir a si demisionat din functie, la inceputul lunii aprilie, la o saptamina de la rapire, invocind "motive strict personale". El este acum consilier la Statul Major General.

MApN nu a acordat nici un mandat

Contactat ieri de EVZ, purtatorul de cuvint al MApN, Cristinel Ghiga, a spus, initial, ca MApN si Nezir nu au avut "implicare" in acest caz. "Aveti vreo dovada scrisa?", ne-a intrebat Ghiga. Citeva ore mai tirziu, el a sustinut ca MApN "nu a acordat mandat oficial pentru asa ceva". Aceasta dupa ce Cozmin Gusa, liderul Partidului Initiativa Nationala, a cerut o ancheta parlamentara. Si surse din Parchet, citate de cotidianul "Ziua", spun ca un ofiter MApN s-ar fi dus la ambasada impreuna cu Mohammad Munaf pentru a obtine viza celor trei, acest lucru fiind consemnat si in dosar. Gelaledin Nezir nu a putut fi contactat pentru a lamuri aceste informatii.

Ambasadorul Irakului in Romania, chemat la ancheta la Bagdad

Ambasadorul irakian Adel Murad a fost chemat la Bagdad pentru a da lamuriri, ne-au declarat surse din Parchet. El va trebui sa explice, in cadrul anchetei, cum au primit viza de Irak cei trei jurnalisti. Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci au fost rapiti in Irak pe 28 martie.

Doi arestati sustin complicitatea unuia dintre ziaristi

Surse judiciare, citate de postul Antena 1, sustin ca doi dintre arestatii la Bagdad in cazul rapirii au declarat ca unul dintre cei trei ziaristi ar fi stiut de planul initial al rapirii. Munaf ar fi vorbit in ancheta despre "un rol al lui Marie-Jeanne...", sustin aceleasi surse.

Tariceanu multumeste Egiptului

Premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a intilnit ieri, la Bucuresti, cu oficiali egipteni. In cadrul intrevederii cu presedintele Adunarii Poporului din Egipt, Ahmed Fathi Sorour, Tariceanu a multumit "pentru sprijinul pe care Egiptul l-a acordat Romaniei" in gestionarea crizei ziaristilor romani capturati in Irak.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.