Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a aprobat duminica Protocolul National de Triaj al pacientilor din Structurile pentru Primirea Urgentelor, care stabileste un model de triaj al cazurilor de urgenta care se prezinta in Unitatea de Primiri Urgente (UPU), pentru ca prioritatea consultarii sa revina intotdeauna persoanelor aflate in starea cea mai grava.

„Acest Ordin este rezultatul activitatii de peste 6 luni a Comisiei de specialitate in medicina de urgenta si dezastre a Ministerului Sanatatii”, a declarat dr. Raed ARAFAT, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, se arata intr-un comunicat al ministerului.

Sistemul clasifica pacientii dupa un algoritm folosit in mai multe tari ale lumii cu sisteme similare de urgenta. Algoritmul stabileste modul de incadrare a fiecarui caz intr-o categorie anume in momentul prezentarii in urgenta si se foloseste mai ales atunci cand Unitatea de Primiri Urgente este aglomerata. De asemenea, protocolul stabileste timpul maxim de la sosire pana la consultarea de catre primul medic.

Cazurile sunt clasificate in 5 categorii:

  • COD ROSU - situatie de gravitate maxima, care impune consultarea imediata a pacientului;
  • COD GALBEN - prevede ca pacientul sa fie consultat in maximum 10 min;
  • COD VERDE - prevede ca pacientul sa fie consultat in maximum 30 min;
  • COD ALBASTRU - prevede ca pacientul sa fie consultat in maximum 60 min;
  • COD ALB - prevede ca pacientul sa fie consultat in maximum 120 min.

Ulterior consultarii de catre primul medic, cazul urmareste procedura normala in Unitatea de Primiri Urgente, fiind investigat, tratat si consultat la nevoie si de catre alti specialisti din spital, in vederea luarii deciziei de internare, externare sau transfer.

„Avem nevoie de reguli si norme clare in spitale, numai astfel putem exclude pe viitor pericolul repetarii unor cazuri precum cel de la Slatina. In acest sens, reiterez una dintre prioritatile mandatului meu, si anume introducerea ghidurilor si a protocoalelor terapeutice.” a declarat Ion Bazac, ministrul Sanatatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.