O colectie de obiecte de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza, printre care se afla, pentru prima data intr-o expozitie permanenta, un steag princiar din 1862, este expusa, incepand de sambata, la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca, transmite NewsIn.

Ovidiu Muntean, muzeograf in cadrul MNIT a explicat sambata ca steagul expus este reconstituit din parti originale, dupa un model aflat in patrimoniul muzeul National Militar.

"Cea mai de pret exponata este un steag princiar din 1862 care a fost reconstituit dupa modelul care a fost pastrat la Muzeul National Militar. Se vede pe steag, el cuprinde stemele reunite ale Tarii Romanesti si Moldovei si o inscriptie «Unirea Principatelor, fericirea romanilor» si «Traiasca Alexandru I». Stegul provine de la Bucuresti, a fost reconstituit si acum se afla in patrimoniul nostru”, a explicat Muntean, potrivit NewsIn

Acesta a spus ca dupa abdicarea lui Cuza aproape toate steagurile au fost distruse, iar cele care au ramas "au fost pastrate in locuri mai dosite".

In cadrul expozitiei de la MNIT se mai afla cateva obiecte din portelan ale domnitorului si o moneda batuta in Transilvania, in onoarea sa. "Expozitia noastra cuprinde cateva piese care au apartinut lui Alexandru Ioan Cuza, obiecte din portelan, farfurii cu monograma lui si cateva piese ramase de acum un secol. In 1909 a fost semicentenarul Unirii Principatelor si de la acest eveniment s-au pastrat o cupa si o medalie care a fost emisa cu aceasta ocazie. La un an de la moartea sa, in 1874, cei din Transilvania au batat o medalie pentru pomenirea lui Alexandru ioan Cuza, care este expusa tot aici", a mai spus Muntean.

Expozitia de la MNIT a fost inaugurata cu ocazia implinirii a 1859 de ani de la infaptuirea Unirii Principatelor sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.