Piesele "Sake-ul matusii" (teatru kyogen) si "Doamna Aoi" (teatru No) vor deschide seria evenimentelor culturale dedicate Anului prieteniei dintre Japonia si Tarile Dunarene, pe data de 6 si 7 februarie, de la ora 19,00, anunta un comunicat al Teatrului National din Bucuresti.

In timpul celor doua reprezentatii, reunite intr-un spectacol, care se vor desfasura, fiecare, pe un interval de 70 de minute, peste 20 de actori japonezi vor imbina, intr-un limbaj poetic, arta dramatica, cantecul si dansul. Atat teatrul No, cat si cel kyogen au o indelungata traditie in cultura japoneza.

"Obagasake" (Sake-ul matusii) este o poveste despre proprietara unui magazin de bauturi si nepotul sau care, purtand o masca de demon, o pacaleste si reuseste sa ii bea bautura pana se imbata. El adoarme si astfel femeia descopera cine era “demonul” in realitate.

Cea de a doua piesa, "Aoi no Ue" (Doamna Aoi), una din cele mai iubite piese No, a fost scrisa de Zeami Motokiyo (1363-1443), cel mai important dramaturg al teatrului No, si este bazata pe o opera clasica din secolul XI. Aoi, sotia lui Genji, este luata in stapanire de un duh malefic. Cei apropiati incearca fara succes sa-i elibereze sufletul de fantoma care o stapaneste. Aceasta, una dintre fostele iubite ale sotului, isi manifesta gelozia, incercand sa o duca pe Aoi in lumea de dincolo. In cele din urma, spiritul este infrant de puterea intelepciunii budiste.

Evenimentul din Sala Mare a Teatrului National aniverseaza 50 de ani de la reluarea relatiilor diplomatice dintre Japonia si Romania. Asociatia Nogaku (Asociatia Actorilor Profesionisti de Teatru No din Japonia) invita spectatorii romani la prima reprezentatie de acest fel din Romania.

Spectacolul este organizat de Ambasada Japoniei in Romania, Fundatia Japonia si Teatrul National Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.