Medicii legisti au stabilit ca pacientul in varsta de 63 de ani care a murit, joi seara, la Spitalul Judetean de Urgenta din Slatina, a suferit un infarct acut de miocard, transmite NewsIn.

Medicul legist Liviu Radu, seful Serviciului de medicina legala Olt, a declarat ca au fost prelevate probe pentru examenul histopatologic si cel toxicologic, rezultatele urmand sa fie gata peste aproximativ o luna.

Sanitas Olt a anuntat ca va contesta in instanta sanctiunile dispuse de comisia ministeriala la Spitalul Judetean de Urgenta din Slatina. Liderul Uniunii Judetene Sanitas Olt, Roxana Dragomir, a declarat ca dupa ce toti cei sanctionati isi vor primi deciziile, acestea vor fi atacate la Tribunalul Olt. Roxana Dragomir a mai spus ca in cazul asistentei Anisoara Petru, pentru care s-a dispus desfacerea contractului de munca, sindicatul vrea sa solicite emiterea unei ordonante presedentiale pana la judecarea pe fond a cauzei.

Sefa sectiei UPU, Ecaterina Buzau, a declarat ca va ataca si ea in instanta decizia de desfacere a contractului de munca luata de comisia de control condusa de ministrul Ion Bazac. Medicul Ion Serban, unul din cei doi medici de la Unitatea de Primire Urgente, a anuntat ca va demisiona daca medicul Ecaterina Buzau si asistenta sef de tura Anisoara Paun nu vor fi reprimite la Unitatea de Primire Urgenta si nu le vor fi anulate sanctiunile. Potrivit lui Serban, medicul Ecaterina Buzau si asistenta Anisoara Paun sunt nevinovate si sunt bune profesioniste.

Sora pacientului din Draganesti-Olt spune ca barbatul suferea de ulcer si ca, in ultimele zile, nu a mai mancat. In ceea ce priveste pozitia ei fata de modul in care bolnavul a fost tratat la Spitalul Judetean de Urgenta Slatina, femeia a spus: "Asta e sistemul, si-au batut joc de el".

Dupa aproape cinci ore de ancheta, timp in care au fost audiati toti cei care erau implicati in acest caz, dar si alte persoane din Spitalul Slatina si Autoritatea de Sanatate Publica, Ion Bazac a facut publice masurile dispuse de comisie. Potrivit celor declarate de minstru, directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica Olt, Marinela Madan si managerul Spitalului Judetean de Urgenta Slatina, Florian Dumitrescu, au fost destituiti din functie, iar in cazul medicului de garda de la UPU, Cornel Fulga, al celui de la sectia de Interne, Doru Parvu, directorului medical Ion Bratoi, sefului sectiei UPU Ecaterina Buzau si asistentului sef de tura-Anisoara Patru s-a dispus desfacerea contractului de munca.

Medicul Sectiei de Cronici, Ana Colbos, a fost sanctionata cu mustrare scrisa, la fel si asistentele care au fost de serviciu la UPU in tura pe care a murit Mihai Constantinescu, de 63 de ani, din Draganesti Olt.
"Am fost extrem de indignat ca viata unui om valoreaza 10% dintr-un salariu pe o luna. In Romania anului 2009, din UE, cred ca este absolut anormal ca o situatie de acest gen sa se intample intr-un spital de urgenta, intr-o unitate de primiri urgente a unui spital judetean" a afirmat ministrul Sanatatii, Ion Bazac.

Ministrul Sanatatii a sustinut ca personalul medical nu si-a facut treaba, ba mai mult, au fost efectuate modificari in documentele medicale care sa reduca gravitatea faptelor, acest lucru petrecandu-se atunci cand s-a aflat ca el se va deplasa personal la Slatina. Potrivit lui Ion Bazac, intreg dosarul a fost inaintat Parchetului de pe langa Tribunalul Slatina pentru continuarea cercetarilor.

Ministrul a mai spus ca, de luni, o comisie de control din cadrul Ministerului Sanatatii se va deplasa la spitalul slatinean pentru a face o verificare amanuntita a situatiei din unitatea sanitara. "In mod cert, saptamana viitoare o echipa de la Ministerul Sanatatii va veni aici si va analiza toata activtatea spitalului.

Atitudinea acestui medic nu are legatura cu spaga din spitale. A fost pur si simplu o indolenta si o atitudine extrem de negativa fata de viata unui om. Nu voi mai accepta in spitale medici care sa trateze in anul 2009 pacienti asa cum au fost tratati acesti pacienti. In calitate de medic si de ministru regret cele intamplate", a afirmat Bazac.

La conducerea Directiei de Sanatate Publica Olt a fost numit cu delegatie medicul Ramona Lesnic-sef Serviciu Programe in cadrul institutiei, iar la conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Slatina, pana la organizarea concursului de ocupare a postului, se va afla Octav Oprescu, economist in cadrul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Olt.

Un barbat in varsta de 63 de ani a murit, joi seara, in Spitalul Judetean de Urgenta din Slatina, dupa ce a fost plimbat timp de patru ore intre mai multe sectii ale spitalului fara sa ii fie acordata asistenta medicala. Insotit de asistenta de la ambulanta, pacientul din Draganesti Olt a ajuns de la sectia de Urgente, la Boli Cronice, la Interne si inapoi la Urgenta. La circa o jumatate de ora dupa ce asistenta l-a lasat in grija medicilor de la spital, barbatul a murit.. "N-au vrut sa-l interneze prima data pentru ca nu era asigurat medical, am facut rost prin fax de asigurare, apoi nu l-au internat pentru ca nu era urgenta medicala", a declarat, la Realitatea Tv, asistenta medicala Mihaela Ionita.

Initial, conducerea spitalului a decis sanctionarea cu 10% din salariu, pentru trei luni, a doctorului Cornel Fulga, de la Unitatea Primire Urgenta, iar alti doi medici au fost sanctionati cu avertismente. Ministerul Sanatatii a desfasurat insa propria ancheta, considerand ca acest caz a fost tratat cu superficialitate.

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a sosit la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) din Slatina vineri seara, in jurul orei 22.30 si, alaturi de membrii comisiei de ancheta de la minister, a inceput audierea cadrelor medicale implicate in cazul barbatului din Draganesti-Olt. Audierile s-au incheiat in jurul orei 2.41 noaptea. Ministrul Sanatatii a declarat ca viata unui om nu valoreaza 10% din salariul unui medic si ca s-a decis eliberarea din functie a unora dintre cei implicati in acest caz.

Ministrul Sanatatii a declarat, dupa audierea cadrelor medicale, ca niciunul dintre cei audiati nu si-a recunoscut vina si ca asistenta de pe ambulanta s-a purtat exemplar cu pacientul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.