Salariile mici din invatamant ar putea creste in acest an cu 33%, in doua transe, in aprilie si octombrie, iar cele din sanatate pot fi majorate cu cel mult 7%, potrivit unor surse guvernamentale.

Astfel, cei mai multi ministri ar fi fost de acord cu majorarea salariilor profesorilor debutanti cu pana la 33%, urmand ca primele majorari salariale sa aiba loc in luna aprilie, relateaza NewsIn.

In ceea ce priveste insa fondurile alocate Ministerului Educatiei, reprezentantii executivului mizeaza pe un buget mai mic de 6% din produsul intern brut (PIB) in 2009.

"In conditiile in care anul trecut nu au reusit sa cheltuieasca decat 3,6-3,7% din PIB, nu ne permitem sa blocam acesti bani pentru educatie, in acest an de criza", au afirmat reprezentantii guvernului.

De altfel, cresterea salariilor cu 50% solicitata de profesorii universitari este exclusa, potrivit acelorasi surse.

"Profesorii universitari au salarii mai mari decat un general, iar din cele 4-5 norme pe care le au pe la diferite facultati, castiga uneori mai mult decat un profesor de la o universitate renumita din Franta si, in aceste conditii, ei cer noi majorari de salarii? Nici nu se pune problema sa acceptam majorarea salariilor profesorilor universitari cu 50%", au precizat sursele citate.

Nici majorarile salariale de pana la 20%, solicitate de sindicatele din sistemul sanitar, nu au fost acceptate de ministrii cabinetului Boc.

"Ministerul Sanatatii trebuie sa mai taie din cheltuielile salariale, astfel incat cresterea acestora sa nu depaseasca 7% in acest an", au adaugat sursele.

Potrivit acestora, negocierile legate de bugetul alocat sanatatii vor continua inclusiv in acest weekend.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.