Incalzirea brusca a temperaturii si precipitatiile din ultima vreme au dus la cresterea brusca a debitelor raurilor in judetele Maramures, Bistrita-Nasaud, Iasi si Satu Mare, precum si la formarea de sloiuri in bazinele Iza, Aries, Somes si Mures, arata datele Institutului National de Hidrologie.
Vineri dimineata, se situau peste cota de atentie mai multe rauri, la urmatoarele statii hidrometrice: Viseu-Moisei din judetul Maramures, Salauta-Romuli din judetul Bistrita-Nasaud si Miletin-Sipote din Iasi, ca urmare a aglomerarilor de gheturi si Crasna-Domanesti din Satu Mare, din cauza deversarilor din amonte.
Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor (INHGA), inca se mentin, desi sunt in diminuare, zapoarele formate pe Somes in localitatea Rastoci din judetul Salaj, si pe Bistrita, localitatea Frumosu din judetul Neamt.

Cresterea temperaturii peste valorile normale pentru aceasta perioada va determina in continuare ruperea, dislocarea si deplasarea podurilor de gheata pe unele sectoare de rau din nord-vestul si centrul tarii.
"Curgerea de sloiuri si formarea de aglomerarile de gheturi pot avea ca efect blocarea albiilor, cresterea artificiala a nivelurilor cu posibila atingere a cotelor de atentie si revarsarea locala a apei, impunandu-se monitorizarea cu atentie a acestor fenomene", a avertizat INHGA.

De asemenea, pe Dunare, atat la intrarea in tara (sectiunea Bazias), cat si in aval de Portile de Fier (pe sectorul Gruia-Braila), debitul fluviului va fi in crestere. Hidrologii se asteapta la stationare pe sectorul Galati-Tulcea.

Vremea se va mentine calda la sfarsitul saptamanii, cu temperaturi maxime de 13-14 grade.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.