Potrivit unui raport al comisiei parlamentare de ancheta privind interceptarea comunicatiilor, sase institutii pot detine si folosi tehnica de ascultare, insa doar SRI, DNA si DIICOT sunt nominalizate. Textul documentului spune ca, in afara SRI, nicio alta structura nu are in dotare aparatura de interceptare.

Membrii comisiei recomanda Parlamentului modificarea legislatiei de resort, astfel incat doar SRI sa aiba dreptul de a detine aparatura de interceptare si de a o utiliza.

Chemat la audieri in Parlament in 2007, Claudiu Saftoiu, pe atunci director al SIE, a facut niste declaratii-soc in privinta interceptarilor. Stenograma discutiilor din comisia Voiculescu, in care Saftoiu a afirmat ca Serviciul de Informatii Externe detine aparatura si efectueaza interceptari pe baza mandatelor emise de procurorul general al Romaniei, a fost facuta publica de „Adevarul”.

In urma dezvaluirii, Saftoiu a demisionat de la sefia SIE si Parlamentul a decis sa investigheze cine si cum realizeaza interceptarile. Raportul comisiei parlamentare de ancheta a fost inaintat Birourilor Permanente in luna noiembrie a anului trecut.

DNA are dreptul, dar nu are tehnica

Documentul consemneaza ca, potrivit legislatiei, sase institutii au permisiunea „sa detina si sa foloseasca mijloace adecvate”, iar 10 institutii pot „sa solicite si sa obtina punerea sub supraveghere, interceptarea sau inregistrarea comunicatiilor”. Doua structuri din cadrul ministerului Public: DNA si DIICOT, au dreptul de a achizitiona si folosi tehnica de interceptare, dar nu au astfel de aparatura.

Raportul consemneaza ca DNA este doar utilizatorul sistemului gestionat de SRI si nu face decat sa copieze fisierele de pe serverul SRI, avand acces numai la convobiri interceptate in baza autorizatiilor emise de judecatori. DNA, DIICOT si DGIPI dispun de aparatura destinata doar interceptarilor ambientale pentru realizarea de flagrante.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.