Reprezentantii municipalitatii iesene au anuntat joi ca presedintele Traian Basescu va paricipa la manifestarile organizate cu ocazia implinirii a 150 de la Unirea Principatelor, din 24 ianuarei, de la Iasi.

Manifestarile de la Iasi vor adunca o mare parte din liderii politici ai tarii. Deja si-au anuntat prezenta Mirecea Geoana si o parte din membrii cabinetului sau si primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca.

Ziua de 24 ianuarie va fi marcata prin manifestari oficiale din Piata Unirii, un ceremonial religios si un concert folcloric. La biserica Trei Ierarhi, autoritatile centrale si locale vor depune coroane de flori la mormantul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Spre seara va fi organizat ceremonialul militar al retragerii cu torte pe traseul Piata Unirii – Piata Palatului, iar de la ora 19 va avea loc un concert special in fata Palatului Culturii, urmat de un spectacol de artificii, transmite Primaria ieseana.

Unirea Principatelor Romane s-a infaptuit dupa ce Alexandru Ioan Cuza a fost ales atat domnitor al Moldovei (5 ianuarie 1859) cat si al Tarii Romanesti (24 ianuarie 1859). Ulterior, in anul 1862, Al.I.Cuza a unificat Parlamentul si Guvernul, realizand unirea politica a celor doua principate. Dupa inlaturarea lui Cuza din anul 1866, unirea a fost consolidata prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern, iar Constitutia adoptata in acel an a denumit noul stat Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.