Sindicalistii din invatamant considera ca in Educatie nu se pot face concedieri in masa, cu precadere in contextul actual al unui deficit de cadre didactice, dar si pentru ca masurile de criza pe care le-a propus pana in prezent Executivul nu sunt adaptate sistemului "special"

"Nu stiu cum analizeaza Guvernul problema educatiei, dar masurile de criza la care se gandesc nu se pot aplica invatamantului, pentru ca acesta este un sistem special. Astfel, nu se pot face concedieri in masa, pentru ca exista o cifra de scolarizare anuala, respectiv exista un numar de elevi carora le predau un numar fix de profesori. Deja exista un deficit de cadre didactice specializate, deci nu se poate reduce numarul profesorilor. Cat despre personalul auxiliar, acesta aduce servicii indispensabile unei educatii de calitate", a precizat pentru NewsIn secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Constantin Ciosu.

Reprezentantul FEN mai spune ca nu se poate mari numarul de ore de predare al unui profesor, pentru ca activitatea didactica nu se reduce la predat. "Este o conceptie gresita ca profesorii lucreaza 18 ore pe saptamana. Ei lucreaza cel putin 40 de ore, pentru ca, pe langa orele de predare, ei au multe activitati conexe, de la pregatirea lectiilor, corectarea lucrarilor si relationarea cu parintii, la activitati extracurriculare si programe optionale pentru elevi", a precizat Ciosu.

Surse din PD-L si PSD spun ca cele doua partide de la guvernare iau in calcul reducerea cu 20% a personalului angajat la stat, astfel incat salariile angajatilor sa poata fi majorate in raport cu inflatia fara a afecta tinta de deficit bugetar.

"Cele mai aprinse discutii din sedinta demiercuri seara, ale Coalitiei, au vizat reducerea cheltuielilor salariale din sectorul bugetar, intrucat niciun ministru nu este dispus sa anunte ca urmeaza disponibilizari. Executivul este, insa, nevoit sa reduca cu aproape 20% personalul angajat la stat pentru a putea majora salariile bugetarilor astfel incat sa nu fie afectata tinta de deficit bugetar de 2% din produsul intern brut", au precizat reprezentantii PD-L si PSD.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.