Catalin Cotrut (41 de ani), actualul reprezentant al Romaniei la Organizatia Aviatiei Civile Internationale, are spor pentru sotie de 14.500 de euro pe an. Pe ultima suta de metri, fostul Executiv l-a capatuit pe finul pensionarului de lux Florea Geica printr-o Hotarare de Guvern cu dedicatie.

In ultima sedinta a Guvernului Tariceanu a fost emisa Hotararea de Guvern nr. 1605, publicata in Monitorul Oficial in data de 15 decembrie 2008.

Documentul stabileste sumele aferente mentinerii pana in 2010 in functia de reprezentant al Romaniei in Consiliul Organizatiei Aviatiei Civile Internationale (OACI) din Montreal, Canada. Reprezentantul in cauza, ales in 2007, este Catalin Cotrut, fost director al Autoritatii Aeronautice Civile (AACR) si finul lui Florea Geica, cel mai bine platit pensionar din Romania.

Ultima ordonanta

Hotararea cu pricina ii pune pe tava lui Cotrut si familiei lui 220.888 de euro anual, bani care sunt platiti din bugetele regiilor autonome Administratia Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) si Autoritatea Aeronautica Civila (AACR) si Aeroportul „Henri Coanda”. La aceasta suma se mai adauga inca 70.997 de euro care reprezinta salariile anuale insumate pentru o secretara si doi consilieri care-l deservesc pe Cotrut.

Aceasta ultima lovitura a Guvernului Tariceanu este de neinteles acum, pe timp de criza, tinand cont de faptul ca, in 2007, jurnalistii de la „Romania Libera“ au scris despre sumele desantate pregatite pentru Catalin Cotrut.

Daca evaluam impactul mentinerii functiei lui Cotrut la Montreal asupra evolutiei companiei nationale de transport aerian, avem urmatoarea situatie: in 2007, Tarom era pe profit, iar in 2008, compania a inregistrat pierderi de peste 60 de milioane de dolari.

Indemnizatie pentru sotie si copii

Hotararea de Guvern obliga regiile din Aviatia Civila, aflate in subordinea Ministerului Transporturilor, la costuri uriase. Cotrut este remunerat cu 4.935 de euro pe luna. Sotia lui primeste o indemnizatie de 1.203 euro, iar cei doi copii, cate 301 euro pe luna. De remarcat este faptul ca statul roman ii plateste lui Cotrut o secretara cu 1.314 euro lunar. Daca sotia lui Cotrut ar fi fost angajata pe acest post, s-ar fi facut o economie de 14.466 de euro pe an.

2.500 de euro pe luna pentru telefonul mobil

Ca un adevarat print al bugetarilor, Cotrut primeste bani pentru chirie, intretinere, asigurari, combustibil si loc de parcare. Culmea boieriei este insa suma de 2.500 de euro pe luna pentru convorbirile pe telefonul mobil, bani platiti din bugetul Autoritatii Aeronautice Romane.

Pentru protocol, CatalinCotrut incaseaza pe an 7.282 de euro, pentru consumabile, 2.912 de euro, iar pentru mobilier si birotica - 12.440 de euro.

Si pentru ca este un om de valoare, Autoritatea Aeronautica trebuie sa-i mai plateasca si cheltuielile legate de mentinerea licentei de pilot, care se ridica la 17.000 de euro pe an.

Interesant este ca decizia Executivului ii permite lui Cotrut sa mai ceara bani, daca el considera ca cei 220.888 euro primiti anual, fara cheltuieli legate de personal, nu sunt de ajuns. In actul normativ respectiv, toate aceste sume apar in dolari canadieni si dolari americani. Pentru o mai buna intelegere a dimensiunilor cheltuielilor totale, am transformat totul in euro. Catalin Cotrut nu a dat niciun raspuns solicitarilor noastre repetate de a ne oferi punctul sau de vedere.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.