Dupa scandalurile media din anii trecuti, cand presa a speculat tot ce se putea specula despre ce s-a petrecut dincolo de gardurile electrificate de pe domeniul de vanatoare, Tiriac a impus un regim draconic de secretizare a tot ce putea semana cat de cat cu o informatie „transpirata” jurnalistilor.

De aceea, echipajele jurnalistilor au fost tinute la poarta. Cu mici exceptii. O echipa a unui post national de televiziune, care si-a intermediat intrarea pe domeniu printr-o relatie cu Ion Ion Tiriac, si un echipaj de jurnalisti din presa scrisa au fost ziaristii de casa ai lui Tiriac in acest an.

In cifre, partidele de sambata si duminica au insemnat trei goane la mistret, vanatul fiind doborat din standuri fixe. Practic, prada a fost adunata in carduri de cei 50 de gonaci si peste 30 de vanatori profesionisti angajati cu bani frumosi si gonita printr-un culoar deschis, direct sub focul vanatorilor postati in standurile de tragere. Din cei 45 de invitati, cifra vehiculata de organizatori, la conacul de la Almasu Mare au ajuns doar 28. Printre acestia, nume sonore au fost Wolfgang Porsche (mostenitorul imperiului Porsche), Franz Rauch (cel mai mare producator de sucuri naturale din Europa) si Klaus Mangold (presedintele Daimler Chrysler). In acest an, pentru a evita contactul direct cu insistentii presari bihoreni, gonacii si angajatii cu ziua au fost adusi majoritatea din judetele Salaj si Satu Mare, fiind bine instruiti sa nu dea nici un fel de amanunte nimanui.

Prima goana a inceput sambata, la ora 9.00, dupa care invitatii au luat masa la castel preparate vanatoresti stropite cu tuica fiarta. A doua goana a inceput la ora 15.00, iar cea de-a treia, care a incheiat vanatoarea, a avut loc duminica, la ora 11.00, dupa care s-a facut tabloul de vanatoare, puscasii miliardari si-au tras poze cu salbaticiunile ucise, au luat masa festiva, dupa care VIP-urile s-au imbarcat in limuzine si au plecat.

Surse neoficiale confirma ca prada a fost mai bogata decat anul trecut, cu peste 200 de mistreti ucisi, exemplare intre 150 si 300 de kilograme in greutate. Cele trei partide s-au derulat fara evenimente.

Conform traditiei, carnea mistretilor vanati a fost impartita gonacilor si vanatorilor angajati, insa mare parte urmeaza sa fie donata unor asezaminte sociale. Anii trecuti, organizatorii responsabili cu logistica sustineau ca partidele anuale de vanatoare de la Almasu Mare se deruleaza intr-un tarc privat si cu respectarea legislatiei in vigoare. „Conform Ordonantei Guvernului 81/2004, privind infiintarea, organizarea si functionarea crescatoriilor de vanat si a complexurilor de vanatoare, nu este impusa cota de recoltare pentru vanat”, sustinea Doru Bargau. Cu toate acestea, lista galonata a VIP-urilor care se perinda prin acest colt uitat de lume al Bihorului, dar care in fiece ianuarie, din 2005 incoace, devine un fel de buricul media al Romaniei, si chiar secretosenia instituita de miliardarul Ioan Tiriac fac ca subiectul vanatorilor din Balc sa fie un perpetuu scandal la moda.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.