Omul de afaceri Sever Muresan a solicitat, miercuri, la Tribunalul Constanta, achitarea in procesul in care este judecat pentru falimentarea Bancii Dacia Felix (BDF).

Magistratii constanteni urmeaza sa se pronunte peste o saptamana in acest dosar, care se se afla in faza de rejudecare in apel, ca urmare a deciziei Curtii de Apel Constanta. Sever Muresan este judecat, in acest proces, alaturi de fostul director al bancii, Mircea Horia Hossu, informeaza NewsIn.

Potrivit rechizitoriului, in perioada 1993-1995, Sever Muresan, in calitate de presedinte al mai multor societati comerciale cu sediul in Romania si strainatate si de membru in Consiliul de Administratie al BDF, ar fi obtinut de la aceasta banca credite in valoare de peste 1.000 de miliarde de lei, cu scopul de a achizitiona otel-beton si de a-l exporta catre societatea Cadewel Investment Ltd. din Insulele Virgine.

Muresan era administratorul firmei Cadewel Investment Ltd. Pentru "acoperirea rambursarii" creditelor, Muresan, in intelegere cu Mircea Horia Hossu, ar fi intocmit si folosit documente financiar-bancare false. In raportul Bancii Nationale a Romaniei din aprilie 1996 se arata ca grupul de firme SM Invest, condus de Muresan, datoreaza BDF 800 de miliarde de lei. Un capitol separat al cercetarilor l-a constituit depozitul BDF la Fondo Sociale Di Cooperazione Europa (Milano-Italia).

La acest fond a fost depusa suma de 160 de milioane de dolari, bani transformati, la 5 iunie 1995, in obligatiuni la purtator, apartinand societatii Party Pool SA. Conform anchetatorilor, aceasta societate era administrata de Sever Muresan,. In ianuarie 1997, Muresan si Hossu au fost arestati in acest dosar, dar dupa cateva luni, din cauza unor vicii de procedura, cei doi au fost pusi in libertate.

Procesul in care Sever Muresan si Mircea Horia Hossu au fost acuzati de inselaciune in dauna BDF a inceput la Judecatoria Cluj-Napoca si a fost stramutat, in aprilie 1998, la Judecatoria Suceava, care a inceput judecarea in lipsa a lui Muresan, intrucat acesta era fugit din tara. Dupa aducerea in tara a lui Muresan, s-a obtinut stramutarea dosarului la Constanta. La instantele constantene, dosarul a trecut prin mai multe cicluri procesuale, in prezent, rejudecandu-se la Tribunalul Constanta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.